Vaccinarile optionale in Romania (2)

Vaccinarea contra Pneumococului sau mai exact Streptococcus pneumoniae, cauza majora de, evident, pneumonii dar si otite, sinuzite, osteomielita, artrita si chiar meningita., endocardita, pericardita.

Pe piata exista in acest moment trei vaccinuri : Prevenar 7 fabricat de

multi ani de firma Wyeth, pentru ca la sfarsitul anului 2010 sa apara Prevenar 13 fabricat de Pfizer si mai noul vaccin marca GlaxoSmithKline Synflorix.


Prevenar 13 ia locul Prevenar 7. Prevenar se numeste in majoritatea tarilor, in USA si Canada Prevnar si se afla pe lista vaccinurilor obligatorii. Despre Synflorix pot spune ca nu are inca experienta de piata a Prevenarului, fiind un produs acceptat pentru  fi utilizat abia de la jumatatea anului 2009, iar in Europa vaccinarea s-a facut incepand abia cu 2010.

La lansare a avut avantajul de a asigura preventia contra 10 serotipuri de Pneumococ fata de doar 7 Prevenar, avantaj disparut odata cu aparitia pe piata a Prevenar 13. In plus Prevenar 13 asigura protectie contra serotipului 19 A. Serotipul 19 A  a fost adevaratul challenge si motiv de (re)lansare pentru Prevenar. S-a demonstrat ca pacientii vaccinati cu Prevenar 7 au devenit purtatori ai serotipului 19 A, serotip neinclus intre cele 7 ale vaccinului original. Desi cu 3 serotipuri mai multe , Synflorix nu cuprinde si 19A, lasandu-i  astfel vaccinului Prevenar 13 un mare avantaj pe piata.

Prevenar este un vaccin injectabil care respecta urmatoarea schema de administrare:

– sugari pana la varsta de 6 luni: 3 doze la interval de o luna intre administrari, varsta minima pentru prima doza fiind doua luni, cu un al 4-lea rapel in al doilea an de viata (deci dupa varsta de 1 an)

– sugari intre 7 luni si 11luni: 2 doze, la interval de o luna minim intre administrari, cu un al treilea rapel in al doilea an de viata

– copii cu varsta intre 1 an si 2 ani: 2 doze la interval de minim 1 luna intre administrari

– copii cu varsta intre 2 ani si 5 ani: 1 singura doza de vaccin Prevenar

Fara sa vreau neaparat sa fiu partinitoare, trebuie sa remarc faptul ca atat in USA cat si in UK vaccinarea anti-pneumococica se afla pe lista vaccinarilor obligatorii si ca in ambele cazuri se foloseste Prevenar in detrimentul Synflorix.

Un mare dezavantaj al acestui vaccin este PRETUL, in jur de 300 roni o doza, pentru Romania! Pretul la nivel mondial este insa remarcat de toate autoritatile, mai ales cele europene, ca fiind foarte mare.

Ca o informatie de ultima ora, datand din 6 martie 2011: guvernul japonez a sistat vaccinarea cu Prevenar 13 pana la elucidarea cauzelor exacte ale decesului a 4 copii care anterior fusesera vaccinati cu acest vaccin.

Controversele legate de vaccinare se pare ca vor exista perpetuu, chiar si pentru un vaccin atat de uzitat si cu atata experienta pe “piata”. Pentru moment insa cutia mea cu Prevenar 13 zace in frigider…am si o scuza in plus, neplauzibila total dar deh, merge: Andrei este racit. Poate …alta data. Deocamdata asteptam vesti din Japonia. Bune speram 🙂

Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

36 Comments on "Vaccinarile optionale in Romania (2)"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anonim
Guest
Anonim

,,Controversele legate de vaccinare se pare ca vor exista perpetuu, chiar si pentru un vaccin atat de uzitat si cu atata experienta pe "piata" "

Stimata doamna dr Irina Costache, as dori sa fac o precizare ca urmare a textului de mai sus.
Vaccin uzitat si cu experienta pe piata a fost prevenar 7 nu 13.Prevenar 13 este cu totul un alt vaccin nu are nici o legatura cu prevenar 7.In plus doar prev 7 are studii de eficacitate pe BPI si OMa in schimb ce prevenar 13 are studii de imunogenicitate ceea ce este cu totul diferit.

Cu stima Marius

Irina Costache
Guest

La Prevenar 7 ma gandeam si eu ca doar stiu de cand este introdus 13 pe piata si deci nu se pune problema unei atat de vaste experiente.Din pacate prea scump pt mine inainte si de procurat mai greu astazi 7. Prevenar 13 insa are mare legatura cu 7 , aici va contrazic, studiile pe boala pneumococica invaziva sau pe otita medie facute pt 7 ,spun reprezentantii, ca evident sunt superpozabile si variantei 13 de vreme ce atatea serotipuri sunt COMUNE!

Anonim
Guest
Anonim

Sunt multe de discutat in legatura cu superioritatea unuia sau altuia.Cert este ca doar Synflorix ofera protectie impotriva otitei indiferent de agentul etiologic(cauzal), ceea ce Prevenar nu face indiferent de numarul de serotipuri(fie 7, fie 13).Care boala este mai frecventa? Din cate stiu eu otita este CEA MAI DES INTALNITA.Mama poate alege ce vrea , insa daca nu stie care sunt diferentele intre cele doua, va alege prevenar(ca are mai multe serotipuri), in loc de synflorix, care este special CREAT pentru Europa.

DC
Guest

Intrebare: au vreun sens aceste vaccinari optionale inainte ca micutul sa intre in comunitate (cresa, gradinita) ? Ma gandeam ca s-ar putea incepe imunizarea sa zicem cu un an inainte de cresa/gradi, nu la 2 luni…

Avem o fetita care saptamana asta va face o luna, stiu ca de la 2 luni incep vaccinarile optionale, dar pe masura ce citesc mai mult, confuzia creste.

Multumesc !

Irina Costache
Guest
Dc multumesc pt intrebare. Cel putin pt vaccinarea antipneumococica cele mai grave imbolnaviri cu Streptoccus pneumonie sunt descrise in primii 2 ani de viata si de aceea este unul dintre cele mai de recomandat vaccinuri optionale. Pe aceiasi lungime de unda se afla si vaccinarea contra Rotavirusului.Rotaviroza este cea mai devastatoare si cu cele mai negative efecte la copii intre 6 luni si 2 ani, de accea este recomandata in mod expres de producator ca ambele doze sa fie efectuate pn la implinirea varstei de 36 luni. Restul vaccinarilor optionale sa zicem ca mai pot astepta si dupa varsta de… Read more »
DC
Guest

Multumesc pentru informatii. Intr-adevar, sunt utile, macar sa nu "ciuruiesc" copilul de pomana.

Poate ne vedem pe la locul dvs de munca, desi sper sa nu ajung pe-acolo decat obligata (noi avem abonament la domiciliu). 🙂

Irina Costache
Guest

Aveti Expres probabil. Sanatate multa si mai bine ne vedem aici sau in..parc.

Anonim
Guest
Anonim

buna ziua! am o fetita de 2 ani si 3 luni si la sfatul medicului de familie acum 2 zile am facut vaccinul synflorix prima doza urmand sa-i mai facem o alta doza dupa 2 luni.stiu ca pe prospectul la vaccin scrie foarte clar ca se recomanda pana la varsta de 2 ani,dar pe mine ma asigurat ca din aceasta vara acest vaccin se poate da, pana la varsta de 5 ani.intrebarea mea este daca stiti despre acest vaccin ca se poate administra pana la varsta de 5 ani?va multumesc

Anonim
Guest
Anonim

Am primit 3 doze de prevenar din spital gratuit….fetita are 3 luni jumatate…ar trebui sa ii fac acum prima doza si apoi celelale 2 la diferenta de o luna?. Inafara de cele 3 doze mai tarziu mai este nevoie sa cumparam si altele? Multumesc anticipat pentru raspuns.

Anonim
Guest
Anonim

Buna ziua.
Asteptam sa spuneti pana la urma daca v-ati hotarat sa-i dati lui Andrei vaccinul.
Am si eu un Andrei mai mare, de 3.6 ani, si nu i-am dat inca Prevenarul. A intrat in colectivitate din toamna.
Studiez daca sa-i dau vaccinul sau nu dar inca tot nu sunt hotarata.

Anonim
Guest
Anonim

Informatii interesante … dar, pe mine ma deranjeaza folosirea termenului "OBLIGATORIU". vaccinurilee nu sunt obligatorii, legea vorbeste doar despre faptul ca medicii de familie sunt obligati sa faca vaccinurile

Irina Costache
Guest

Asa este , vaccinurile sunt RECOMANDATE, acesta este termenul corect! S-a incetatenit printre parinti folosirea acestui termen si este mai clar pt a le diferentia de cele sa le spunem optionale, cele care nu sunt pe lista recomandata si subventionata a MS.

Anonim
Guest
Anonim

Producatorul si anume GSK recomanda administrarea vaccinului Rotarix incepand cu varsta de 6 saptamani pana la 6 luni(24 de sapatamani), 2 doze orale cu cel putin 4 saptamini intre doze dar nu mai tarziu de 6 luni. Iar noutate este ca acum vine direct in seringa preumpluta deoarece s-a trecut de la formularea liofilizata la formularea lichida.

Multumesc,
Marius

Anonim
Guest
Anonim

Synflorix a primit aprobare de la emea( agentia europeana a medicamentelor) si la copiii cu varsta cuprinsa intre 2-5 ani iar schema este de 2 doze cu 2 luni intre doze. Este adevarat ca sunt loturi vechi care nu au schimbat prospectul, insa noile loturi vor avea prospectul actualizat(asa mi s-a spus de reprezentanul medical GSK).

Irina Costache
Guest

Anonim ar fi f frumos dc nu ati mai fi anonim 🙂 eventual sa ne spuneti ce reprezentat GSK sunteti 🙂

cattagrig
Guest
cattagrig
am un baietel de 5 anu umate; nu i-am facut prevenar si nici rotarix. el este genul mucuis, a avut in nas de 2 ori pneumococul si o data stafilococul auriu, dar otitia a facut prima data anul acesta – suntem in tratament la orl. rotavirus am avut la 2 ani jumate, eu m-am speriat si am plecat cu el la spital unde am stat 2 nopti (voma, avea scaun apos). dar dupa 2 nopti si-a revenit, a mai trebuit sa tinem regim alimentar, plus tratamentul de acasa. sincer, dupa aceste experiente pot sa spun ca ma bucur ca nu… Read more »
Supermamici.ro
Guest
Noi am facut conform recomandarii doctorului mai multe vaccinari optionale (inclusiv Prevenar 13) si am fost foarte multumiti de modul in care s-a dezvoltat fetita noastra. Pana la urma este vorba de o recomandare a medicului si de alegerea parintelui, intr-adevar sunt foarte multi copii ce au facut doar vaccinurile obligatorii si totul a fost OK, asta nu inseamna ca cele optionale sunt irelevante (in alte tari multe din optionalele noastre sunt obligatorii). Totul se reduce la gradul de intelegere al parintelui, singurul care ia decizia la sfatul medicului, prin urmare este bine sa cautati un medic pediatru bun care… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

ce ne sfatuiti doamna noastra doctor nea zis sai dam vacinul prevenar 13 micutului are 3 ani jumate am fost mai tot timpu bolnavi iam scos si polipii si tot degeaba ce putem face oare sai dam vaccinul ce ziceti?

Anonim
Guest
Anonim

am un baietel care iam facut vaccinul prevenal 13 doar 3 doxe a 4 nu lam mai facut as putea sal fac la un interval asa de mare intre el baietelu are un an si 9luni si a 3 doxa iam facuto pe data de 30-08-2011 si mai ramasese a4 doza asi putea sa io fac la distanta de un an are ceva sau sa nu il mai fac

Anonim
Guest
Anonim

varilix trebuie facut in 2 doze indiferent de varsta. aceasta ar fi o noutate in domeniu.

Irina Costache
Guest

Nu sfatuiesc pe nimeni sa faca nimic 🙂 eu incerc sa informez. Imi sfatuiesc doar pacientii pe care ii examinez, nu si pe cei pe care nu-i cunosc. Mi se pare mult mai etic astfel 🙂 Sanatate si sa alegeti corect

Irina Costache
Guest

Multumesc

Anonim
Guest
Anonim

va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri! fetita mea a facut vaccinurile de 2 luni in tara(infanrix,synflorix,rotarix), la 4 luni insa,fiind plecati din tara am facut rotateq in loc de rotarix(aici nu mai e pe piata)iar acum la 6 luni nu stiu cum sa procedez..rotarix are 2 doze,rotateq 3,iar pediatrul din tara nu a stiut ce sa ma sfatuiasca..precizez ca aici mergem la privat si e mai complicat,iar pediatrul din tara e greu de gasit la telefon,daca sa mai fac una de rotateq sau nu..va multumesc anticipat!Adriana.

Irina Costache
Guest

Imi cer scuze..dar nimeni nu si face reclama la ineptii pe blogul meu!

Anonim
Guest
Anonim

Doamna doctor, vad ca mai multi au cerut sfat, dar nu raspundeti! Va rog ajutati cu sfaturi, daca santeti de meserie. Ias face si eu la micutul meu acest vaccin sa scape odata de otitele care le tot face. Se imbolnaveste foarte des, desi e vaccinat cu toate vaccinurile, noi am respectat schema asa cum ati prezentato dvs. Care e mai bun dintre Synfloryx si Prevenar, ce imi recomandati?
Cu respect, Paula Dumitrescu

Geanina V
Guest
Geanina V
Buna ziua,Avem o fetita, Rose-Marie, de 1 an si aproape 8 luni, iar din aprilie/mai dorim sa o dam la gradinita. Pana acum i-am facut toate vaccinurile recomandate (infarix, rotarix, prevenar, priorix), inca nu i-am facut si urmeaza varlirix si havrix. Avand in vedere ca urmeaza sa intre in colectivitate, de unde va veni cu diverse "cadouri" ne mai recomandati si altceva? Pentru intarirea sistemului imunitar sa incercam sa-i dam si ceva mai "naturist"? Pana acum in afara catorva reprize de mucisori, fara febra mare si o enteroviroza urata cu care am ajuns in spital (V. Gomoiu) luna trecuta, din… Read more »
Anonim
Guest
Anonim
Buna ziua, va rog mult sa-mi recomandati un vaccin impotriva laringitei, fetita mea i-am facut toate vaccinurile gasite pe piata si cumparate de mine, dar tot face laringita aproape luna d eluna, ce sa mai fac? E cu gitul mereu rosu si infectat, apai la ce protejeaza un vaccin? Va rog da-timi si mie niste indicatii precise, ca am fost pina acum la 4 pediatrii si unul zice una, altul zice altfel, nu mai stiu ce sa cred, fiecare reocmanda alte si alte vaccinuri, apai ma ia ameteala de la toate cate sai mai fac si tot cu tusea sufocata… Read more »
Petru
Guest
Petru

Buna ziua,
Poate nu am citit eu atent insa in articol (prin 2011) spuneati " Deocamdata asteptam vesti din Japonia. Bune speram :)" Ar fi interesant de stiut daca vestile au fost bune sau nu, daca ati decis sa faceti vaccinul etc. Si noi avem o fetita de 2 ani si 3 luni care din Septembrie, dupa ce surioara mai mare s-a dus la gradinita, sta numai pe antibiotice (raceli dupa care urmeaza otite) si medicul pediatru ne-a recomandat sa facem Pevenar 13.
Cu multumiri!

Anonim
Guest
Anonim

si eu am un baietel de 3 ani si patru luni si nu mai scapam de laringite.Mentionez ca am avut si bronsiolite repetate.Am facut analize alergologice si nu este alergic la nimik.Totusi la 3 4 saptamini face laringita.Ne am saturat de tratamente cu hidrocortizoni si aerosoli cu adrenalina si dexa.

Sorina Sirbu
Guest

Buna ziua,
o informatie, va rog – Synflorix cum se administreaza unui copil de 3 ani?
Am facut o doza acum 2 saptamani (din pacate nu am gasit prevenar), mai este necesara o doza?

Multumesc,
numai bine!

Irina Costache
Guest

Din cate stiu eu e suficienta o singura doza dupa 2 ani!

Gabi
Guest
Gabi

Ceva vesti din Japonia aveți, Dna doctor?

parintele
Guest
parintele

Ce sunt aia roni?