Update la vaccinari (3)

Probabil tema mea favorita deja. Ii multumesc unei mamici tare simpatice, care nu stiu daca citeste blogul, dar care are o fetita splendida, care mi-a fost pacienta intr-una din primele mele garzi in noul spital de pediatrie de la Centrul Medical Unirea.

PRIORIX TETRA sau generic MMRV– vaccin tetravalent, dupa cum probabil intuiati cu totii, impotriva rubeolei, oreionului, rujeolei si..varicelei. O singura intepatura si 4 valente. Care este istoria MMRV (measles, mumps, rubella. varicella)?

In 2005 a fost aprobat de FDA si utilizat in USA produsul ProQuad, fabricat de Merck, vaccin care continea aceste 4 valente. A fost utilizat si fabricat pana in 2007 cand producatorul a decis sa intrerupa productia lui,  recunoscand ceva probleme la componenta variceloasa. Pe site-ul Centrului American de Control si Prevenire a Bolilor Transmisibile este mentionat, inca, faptul ca acest vaccin este greu de gasit  pe teritoriul USA si ca probabil va fi  indisponibil pana in 2009 cand producatorul a anuntat ca va relua productia. Lucru care nu s-a intamplat , cel putin deocamdata.

Despre Priorix Tetra– produs GSK s-a vorbit pentru prima data in lumea medicala in  august 2008 ca despre un ” nou vaccin  impotriva rujeolei, oreionului, rubeolei si varicelei”. In 2009  sunt publicate si studiile privind imunogenitatea si siguranta produsului, care arata un profil de siguranta similar cu cele doua vaccinuri de la care s-a pornit, Priorix si Varilrix,  imunitate impotriva celor 4 boli similara la 3 ani de la administrare, o frecventa mai mare a febrei post-vaccinare si de asemenea, o reactie locala mai intensa dupa intepatura, in special dupa a doua doza.

Vaccinul a fost aprobat in Germania si Australia, deocamdata nu si de catre FDA. In Romania se preconizeaza a aparea pe piata incepand cu saptamana viitoare, in varianta produsa de GSK. Nu vad cum ar putea ajunge pe lista de gratuitate prea curand, de vreme ce vaccinul impotriva varicelei ramane deocamdata optional.

Decizia de a-l folosi ramane la latitudinea parintilor. Producatorul ofera numeroase informatii despre studii de faza 2,3 si chiar 4, studii care evalueaza imunogenitatea si siguranta vaccinului. Imi ramane doar de adaugat faptul ca Varilrixul se foloseste din octombrie 1994, producatorul cuantificand in octombrie 2010 mai mult de 15 milioane de doze administrate, iar Priorixul inca din anii 1970.

Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

8 Comments on "Update la vaccinari (3)"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anonim
Guest
Anonim

buna ziua, stiti cumva cand va fi priorix tetra disponibil in farmacii?

Irina Costache
Guest

Imi pare rau, aceasta informatie nu o cunosc, dar in principiu acest vaccin este GRATUIT prin medicul de familie, deci cred ca ff rar il veti gasi.

Anonim
Guest
Anonim

Buna Irina, imi spui te rog care Infanrix se face la 4 ani, penta sau hexa?Multumesc

Irina Costache
Guest

Buna. La 4 luni se face INFANRIX IPV-HiB sau pt tine cel cu 5 valente, penta

Anonim
Guest
Anonim

Multumesc pt raspuns, insa intrebam de vaccinul de 4 ani (care l-a inlocuit pe cel care se facea la 2,5 ani). Sau nu se mai face si am retinut eu gresit?

Irina Costache
Guest

Buna ziua. Ma scuzati pentru intarziere.Este vorba de vaccinul de 4 ani rapel la DTP, fara polio. Se face gratuit prin medicul de familie, exista vaccinul Glaxo numit doar INFARNRIX simplu si vaccinul Sanofi numit ADACEL.

DC
Guest

Uf, aceeasi tema…am cumparat Priorix (simplu, nu tetra) pentru fetita, cand…

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2160054/MMR-A-mothers-victory-The-vast-majority-doctors-say-link-triple-jab-autism-Italian-court-case-reignite-controversial-debate.html

Nu mai stiu ce sa fac…ROR (MMR) e obligatoriu in RO ? Mentionez ca la celelalte (Infanrix, Rotarix, Synflorix) nu a avut nici macar febra, doar usoare induratii, dar vaccinul asta ma sperie…Multumesc !

Anonim
Guest
Anonim

buna ziua! se poate face vaccinul ROR si mai tarziu, la 2 ani si 3 luni, de ex? Baietelul meu nu l-a facut la varsta indicata, iar acum ar trebui sa-l inscriem la o gradinita. ce parere aveti? multumesc!