CAND INCEPEM DIVERSIFICAREA?
Diversificarea alimentatiei- momentul in care sugarul primeste pentru prima data alimente solide in plus fata de alimentatia lui obisnuita care cuprindea doar lapte, dar nu oricum, ci cu LINGURITA. Nu a fost definita o varsta anume pentru inceperea diversificarii alimentatiei, dar sunt mentionate cateva aspecte care aduc argumente despre momentul propice, specific fiecarui copil:
– copilul este capabil sa mentina pozitia capului si gatului foarte bine, sa poata practic sa execute miscari de intoarcere ale capului, sa poata sta sprijinit in scaunul de masa
– sa fi disparut reflexul de protruzie a limbii, reflex pe care il au toti nou-nascutii si sugarii sanatosi care ar fi facut ca orice aliment introdus in gura sa fie impins cu limba afara
– sa manifeste oarecare interes pentru mancarea adultilor
– sa-si fi dublat greutatea de la nastere (aspect de asteptat in jurul varstei de 4 luni)
– copilul care avea deja un program regulat de somn are numereoase treziri nocturne (indicator nespecifica, multi copii au un salt de crestere in jurul varstei de 4 luni si se trezesc pentru a suplimenta oricum alimentatia din timpul zilei)
In Romania si nu numai, de-a lungul vremii diversificarea a fost inceputa extrem de devreme, inca de la 2-3 luni, in general pediatrii recomandau sucul de fructe ca prim aliment. O viziune complet gresita si atacata de majoritatea forurilor medicale din Europa sau din lume , care au ajuns la concluzia ca este complet nesanatos si cu urmari chiar dramatice inceperea diversificarii alimentatiei unui sugar inainte de varsta de 4 luni.
Sunt numeroase dezbateri despre exact momentul optim al diversificarii, daca sa fie la 4 sau la 6 luni. Realitatea este ca nu exista un moment zero din care copilul este sigur pregatit, ceva gen: “ieri nu era si incepand de astazi este”. Fiecare sugar se dezvolta in ritmul propriu si implinirea unei anumite varste, precum si presiunile, sa le recunoastem, facute de ceilalti membri ai familiei pentru inceperea alimentatiei cu solide nu trebuie sa determine un start precipitat. Copilul trebuie observat si daca macar o parte din criteriile mentionate anterior sunt indeplinite putem lua in consideratie inceperea diversificarii.
Multa vreme s-a crezut necesara amanarea inceperii diversificarii pana dincolo de 6 luni, crezandu-se ca in acest fel scade incidenta alergiilor alimentare ulterioare. Cu toate acestea studiile efectuate in USA si publicate in 2008 de catre Comitetul National pentru nutritie, alergii si imunologie au aratat ca nu exista o legatura semnificativa intre amanarea incepereii diversificarii dincolo de 6 luni si scaderea numarului de alergii alimentare.
Fraza care ar putea sa ne ghideze ca si parinti apartine unui reputat pediatru, prof dr Ioana Anca-IOMC:
“Recomandarile specialistilor legate de diversificarea alimentatiei includ cateva principii esentiale: este IDEALA mentinea alimentatiei exclusive la san pana la varsta de 6 luni (asa cum recomanda de fapt si La Leche League); introducerea alimentelor complementare nu este recomandata inaintea varstei de 17 saptamani,(4luni) dar nici mai tarziu de 26 de saptamani de viata,(6luni si jumatate) INDIFERENT de tipul de lapte cu care este alimentat sugarul in momentul diversificarii alimentatiei.” Asadar este daramat si mitul care circula in Romania ca sugarul alaptat poate astepta pana la 6 luni, in timp ce cel alimentat cu formula are “liber” de la 4 luni.
Inceperea diversificarii este un moment care trebuie adaptat fiecarui copil in parte, fara graba, cu rabdare si cu un sfat din partea pediatrului care urmareaste sugarul de la nastere se poate lua cea mai corecta decizie.Succes!
Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
13 Comments on "Diversificarea alimentatiei (1)"
Foarte bine-venit articolul! Sa vedem cum ne descurcam in practica ,ca teoria ,ca teoria…(Cristina)
Multumesc! Eu zic ca va fi bine, copilul sa fie si el dornic sa manance 🙂
ziua buna,
sunt tatal unei fetite de 12 zile:) si au inceput sa apara tantarii la noi in apartament. dvs cum va protejati copilul contra piscaturilor?
Sa va traiasca! In primul rand va trebuie plase pentru tantari, banuiesc ca le aveti, daca nu, trebuie! In plus, singura gama de produse pe care o cunosc cu adresabilitate inca de la nou nascuti apartine firmei Chicco si este din gama Zanza No. Succes!
multumesc pt. articole. Interesant si foarte educative; nu in ultimul rand, de mare ajutor.
Buna ziua, foarte interesante articolele si de mare ajutor!! Am un bb de aproape 7 luni si as vrea sa-i dau ceai din plante, dar nu stiu de care si cum sa-l prepar…:(
O zi buna, Georgiana
Bună ziua. Aveti va rog un sfat pentru situatiile cand bebelușii refuza diversificarea? Baietelul meu are 7 luni, este alaptat la cerere și de 1 luna jumate tot încerc sa-i dau alte alimente (recomandate pentru vârstă lui), in diverse texturi, dar fără succes pentru ca refuza tot și nu este absolut deloc interesat de mancare. Mulțumesc.
Nu am sfaturi particularizate din pacate si stiu ce inseamna sa nu accepte un copil mancarea, din pacate. Va spun doar generalizati pe care le stiti: sa aveti rabdare ca va manca la un moment dat, sa incercati sa nu va psihizati si mai ales pe el, sa puneti presiune si cu tenacitate incercat in fiecare zi. Altceva, altfel…trebuie sa manance pana la urma 🙂
Va voi raspunde din experienta de mama: la 7 luni dimineata ii faceam 1 mar o para cu da, aprox 30 g branza si daca manca intre 100-150 g era excelent. Carnea a mai scazut un pic spre 10-20g pe masa si la fel un 150g e minunat, 200g extraordinar. Dar acestia sunt copiii minunati 🙂 majoritatea mananca mult mai putin. Iaurtul il introduc la 8 luni si initial sigur cateva lingurite, intr-o luna pot manca tot iaurtul 150g sau chiar mai mult (putini dintre ei)
Va multumesc pentru aprecieri:)
Va multumesc ca ati impartasit experienta dumneavoastra! Constat ca al meu nu mananca niciodata mai mult de 80, maximum 100 de g la masa. Dar cel putin a mancat cu placere tot ce i-am dat pana acum (mai putin, culmea, marul si banana) si creste corespunzator:) Numai bine, la cat mai multe subiecte interesante si sa va bucurati de cei mici!