Convulsiile febrile sunt acele manifestari de tip epileptic care apar la copilul febril cu varsta de sub 5-6 ani. Eveniment extrem de traumatizant pentru parinti, de obicei convulsiile febrile nu lasa nici un fel de sechele pentru copilul care sufera acest eveniment. Intre factorii etiologici sunt de enumerat: febra (mai ales ascensiunea termica brusca, frisonul), factorii ereditari (copilul al caror parinti au suferit de convulsii febrile in copilarie are risc mai mare de a suferi aceleasi experiente) si varsta mica asociata se pare cu lipsa de maturizare completa a creierului.
Convulsiile apar frecvent la o ascensiune brusca a temperaturii in contextul unei infectii banale virale sau bacteriene, de cele mai multe fiind vorba despre o afectiune a cailor aeriene superioare sau inferioare: amigdalita, angina acuta, bronsiolita, pneumonie, mai rar infectie digestiva sau de tract urinar. De obicei temperatura la care apar convulsiile este de peste 39 grade, dar s-au descris episoade si la febra mai mica, peste 38.

Varsta pana la care putem vorbi de convulsii febrile SIMPLE este in jur de 5-6 ani, dupa aceasta varsta se cauta o alta etiologie a crizelor. Varsta de maxima incidenta este in jur de 18 luni-2 ani, dupa varsta de 6 ani considerandu-se ca atat creierul copilului a ajuns la o maturizare care sa nu mai permita atat de usor declansarea acestor manifestari electrice, cat si frecventa “racelilor” ca si intensitatea febrei scad.
Din punct de vedere al manifestarilor clinice efective criza din convulsiile febrile este de obicei motorie, bilaterala, cel mai frecvent tonico-clonica generalizata (se zbate intreg corpul copilului, cumva ritmic, ca o scuturare brusca si rapida), clonica sau mai rar doar tonica.
Convulsiile febrile se considera a fi simple atunci cand: durata este scurta (cateva minute maxim), nu se repeta in 24 ore, sunt bilaterale, apar la copii anterior normali din punct de vedere neurologic, apare la ascensiune febrila, peste 38,5 grade de obicei, nu sunt urmate de deficit prostcritic (adica dupa criza copilul este ca si inainte, nu apar pareze sau paralizii)
Convulsiile febrile se considera a fi complexe sau complicate atunci cand durata lor este mare, mai mult de 15 minute, sunt mai multe in 24 ore, sunt unilaterale, apar de obicei, dar nu obligatoriu, la copii care anterior aveau un grad de probleme neurologice, pot fi urmate de deficit postcritic.
Diagnosticul se pune in general pe ANAMNEZA, adica pe ce parintii relateaza medicului, de aceea este extrem de importanta pastrarea calmului pentru a lua cea mai buna decizie in acele momente si pentru a oferi informatii exacte ulterior. De obicei convulsia se opreste singura, (convulsiile febrile simple) inainte sa se ia orice alta masura medicala. Cuparea crizei la domiciliu se poate incerca cu Diazepam intrarectal (Desitin), iar dupa ce aceasta a incetat si INAINTE de plecarea catre spital este de mare importanta tratamentul rapid al febrei, cu Paracetamol sau Iburofen, de preferat intrarectal pentru a obtine un efect cat mai rapid.
Pentru medic diagnosticul diferential se face in primul rand cu :
1. frisonul : miscari ritmice motorii, in context de ascensionare brusca a temperaturii corpului, dar FARA pierderea starii de constienta (aspect decisiv si care nu poate fi relatat decat de cei care au vazut copilul in momentul evenimentului)
2. spasmul hohotului de plans: eveniment NECONVULSIVANT manifestat in prin apnee (oprirea respiratiei), cianoza (“invinetirea”) de obicei perioronazala, hipertonie generalizata (” copilul este tare, incordat”), inainte/in timpul unui acces de plans
3. sincopa cerebrala: mai rara la copilul mic sau sugar
4. convulsiile din meningita/ meningoencefalita – boala extrem de grava care necesita diagnosticare rapida si masuri terapeutice imediate.
Electrencefalograma EEG – metoda de diagnostic care evidentiaza activitatea electrica a creierului, nu este importanta in perioada imediat post critic pentru ca poate aparea modificata. De altfel EEG nici nu este recomandat de rutina in cazul unei prime crize de convulsii in context febril.
Riscul recurentei exista si este in jur de 40% dupa prima criza. Dintre recurente intre 55-75% apar in primul an de la eveniment. Pentru evitarea lor recomandarile cuprind combaterea energica a febrei si folosirea Desitinului intrarectal conform recomandarilor medicale, potrivit varstei si greutatii copilului.
Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
8 Comments on "Convulsiile febrile"
Foarte interesant si util. In conditiile in care unul dintre parinti a avut convulsii (datorita meningitei) la varsta frageda(2 ani), crezi ca ar fi recomandat sa aiba in casa supozitoare cu Diazepam?
Dar din cauza acestor convulsii copilul poate face epilepsie??
Dar din cauza acestor convulsii copilul poate face epilepsie sau alte bolii respiratori??
NU! Epilepsia are cu totul si cu totul alte cauze!