Postul care urmeaza nu este neaparat sintetic, ci isi doreste sa fie cat mai COMPLET si pe intelesul tuturor parintilor si ofera in detalii schema OBLIGATORIE de vaccinare in Romania.
0-7 zile: BCG, anti-hepatita B
Vaccinul contra hepatitei virale B se face in primele 24 ore de viata, iar BCG (Bacillus Calmette-Guérin), vaccinul contra tuberculozei in primele 4-7zile. Prematurii se vaccineaza la G > 2500g in maternitate.
In Romania a existat o perioada la inceputul anului 2010 in care nu s-a mai gasit vaccinul BCG. Vaccinul BCG era fabricat la Institutul Cantacuzino si alaturi de alte doar 2 institute din Europa era un producator de marca, care probabil devenise deranjant, astfel ca, cu ajutorul guvernului actual nu se mai produce acest vaccin, ci doar se importa. Vaccinarea BCG s-a considerat a se putea face fara testare in prealabil la 2 U de PPD pana la varsta de 9 luni. In acest moment insa vaccinul se gaseste in majoritatea maternitatilor, evident insa din import.
BCG e vaccinul obligatoriu anti Tuberculoza. Se face de obicei in bratul stang. Evolutia normala la locul vaccinarii este ca dupa 2-6 saptamani sa se inroseasca zona si sa se umfle (sa apara o papula), apoi sa colecteze puroi (pustula) si apoi sa se sparga si sa se cicatrizeze, cam in 2 luni de la aparitie.
Seamana cu un cos ceva mai mare si mai persitent. NU trebuie tratata zona cu antibiotice sau alte tratamente locala.Uneori exista reactie locala mai accentuata si mai prelungita, adica pustula persista peste 3 luni. Nu este o situatie grava, pana la urma se vindeca singura. NU necesita tratament antibiotic, doar masuri de igiena. Se poate observa uneori si inflamatia ganglionilor din subratul (axila) drept sau mai rar de la nivelul gatului pe dreapta, fara sa necesite tratament.
Nu exista nici un fel de studii care sa confirme faptul ca daca nu a aparut o reactie locala vaccinul nu a ” prins”. Reactivitatea si deci si anticorpii meniti sa apara dupa vaccinarea BCG se pot confirma prin testul cutanat la tuberculina care se va face la urmatoarea administrare a rapeulului.
2 luni : DTP, anti-hepatita B, antipoliomielita
TETRAXIM este vaccinul oferit gratuit de statul roman produs de Sanofi Pasteur impotriva Difetriei, Tetanosului , tusei convulsive care are drept agent etiologic Bordetella Pertussis si Poliomielitei + rapelul la vaccinarea antihepatita B, asadar doua intepaturi.
S-a renuntat la picaturile de virus Polio inactivat, care aveau reactii adverse digestive destul de frecvente si in plus in rarisime cazuri (aprox. 1 la 100.000 vaccinari) puteau cauza paralizii postvaccinale. Pertussis inactivat s-a inlocuit cu Pertussis acelular, obtinut prin inginerie genetica, vaccinul devenind mult mai sigur.
4 luni : DTP, antipoliomielita
Si la 4 luni statul roman ofera gratuit, NUMAI prin reteaua medicilor de familie vaccinul TETRAXIM, o singura intepatura, neexistand rapel la vaccinarea antihepatita B.
6 luni : DTP, anti-hepatita B, antipoliomielita
La 6 luni asadar se repeta schema de la 2 luni, existand, daca se merge pe schema gratuita 2 intepaturi.
12 luni : ROR
La varsta de 1 an in schema obligatorie se face de aproximativ 4 ani si in Romania vaccinul anti Rubeolei, Oreionului si Rujeolei. Este un vaccin produs de firma GlaxoSmithKline – numit PRIORIX– care necesita o singura intepatura.
13 luni : DTP, antipoliomielita
La 13 luni se repeta asadar schema de la 4 luni, cu o singura intepatura. Sunt pareri ca vaccinarile se pot face concomitent, marea majoritate a studiilor clinice contraindica acest lucru si recomanda minim o luna intre orice vaccinare. Personal agreez aceasta parere, desi as putea fi combatuta tinand cont de faptul ca DTP este deja un vaccin combinat. Da, dar este un vaccin cu multi ani pe piata si studii numeroase care au DEMONSTRAT ca nu exista nici un fel de reactii adverse la combinarea celor 3 tulpini.
4 ani : DTP
Este un vaccin care se facea la 2 ani si jumatate, insa de putin timp in Romania s-a decis alinierea la schemele occidentale si varsta la care se face acum este de 4 ani.
7 ani : ROR
Comparativ cu scheme occidentale acest vaccin se recomanda la varsta scoala din motive care tin de conditia sociala a majoritatii romanilor. Este un vaccin care pentru a nu fi “sarit”/ “uitat” de parinti se recomanda in campanii scolare, dar varsta minima de la care se poate face este de 4 ani.
9 ani : antipoliomielita, rapel
9 ani : GARDASIL anti HPV( 6, 11, 16, 18) (Human Papilloma Virus)- doar tulpinile 6, 11, 16, 18
Se fac 3 doze in interval de 6 luni in campanii de vaccinare scolara. Se pot vaccina si baieteii, dar nu gratuit. Vaccinarea o poate efectua orice persoana de sex feminin cu varsta intre 9 si 26 ani.
Ofera 70% protectie fata de cancerele genitale, anale si amigdaliene, atat la fetite cat si la baieti, deoarece 70% din aceste tipuri de cancere sunt datorate HPV 16 si 18. In plus ofera 90% protectie fata de condiloamele genitale si papilomatoza laringiana, deoarece aceste tumori benigne sunt cauzate in 90% cazuri de HPV 6 si 11. Vaccinul se recomanda tuturor fetitelor si baieteilor care nu si-au inceput inca viata sexuala, dar nu este gratuit decat pentru fetitele de 9 ani. Este destul de scump (aproximativ 400ron doza).
Este produs de firma Merck sub denumirea de GARDASIL sau mai cunoscut SILGARD si este aprobat de FDA din iunie 2006. Se afla deja in schemele obligatorii ale majoritatii statelor occidentale.
CERVARIX (anti HPV 16 si 18) este varianta producatorului concurent GSK, impotriva tulpinilor 16 si 18, deci nu ofera protectie si impotriva condiloamelor genitale si papilomatozei laringiene.
DACA DORITI SCHEMA DE VACCINARE CU MAI PUTINE INTEPATURI in perioada de sugar, dar pe cost propriu, puteti apela la variantele multivalente existente pe piata, de la GSK sau SanofiPasteur, bineinteles cu ajutorul pediatrului.
GSK : INFANRIX-HEXA folosit la 2 si 6 luni (include protectie pentru Difterie, Tetanos, Pertussis acelular, Polio inactivat, Haemophilus influenzae tip B si Hepatita B) si INFANRIX-IPV/HIB , denumirea mai veche este Infanrix penta, (la fel cu precedentul, dar fara Hepatita B).
SanofiPasteur : NU are varianta hexavalenta, ci doar pentavalenta PENTAXIM (anti Difterie, Tetanos, Pertussis acelular, Polio inactivat si Hemophilus influenzae tip B), deci este nevoie tot de 2 intepaturi la 2 luni si 6 luni, dar include protectie anti Haemophilus influenzae tip B, spre deosebire de TETRAXIM care trebuie amestecat cu un alt vaccin.
Mai exista asadar o varianta : se poate primi gratuit de la medicul de familie TETRAXIM si cumpara separat vaccinul Anti Hemophilus influenzae tip B produs tot de Sanofi Pasteur. Acest vaccin se poate amesteca in aceiasi seringa cu TETRAXIM si se ajunge la o singura intepatura. Dezavantajul este ca la 2 luni si 6 luni este nevoie si de vaccinarea impotriva hepatitei B, iar Sanofi nu ofera un vaccin care sa se poata amesteca, astfel ca se ajunge practic tot la 2 intepaturi.
Ce este vaccinarea anti Haemophilus influenzae B? Haemophilus influenzae B este o bacterie/ deci nu un virus!!! care la copiii care se infecteaza poate produce boli grave si anume: otita, conjunctivita, sinuzita de cele mai multe ori ca si complicatii ale pneumoniei dar mai ales meningita.
Ideal este sa se foloseasca acelasi tip (firma) de vaccin de fiecare data cand trebuie facut rapelul. Desi teoretic vaccinurile impotriva acelorasi boli ar trebui sa fi interschimbabile, nu exista studii in aceasta privinta.
13 ani : antituberculoasa (dupa testarea la tuberculina) – rapel la BCG
14 ani : dT, antirubeola (fete)– pentru ca rubeola in timpul sarcinii este o boala care duce la afectarea sigura si dezastruoasa a fatului.
Se va repeta dT la fiecare 10 ani, deci si ca adult. Este rapelul doar pentru Difterie si Tetanos.
PS : data viitoare schema cu vaccinurile optionale in Romania.
Multumiri speciale prietenei mele Ana Gheorghe, medic temerar in Suedia care a conturat scheletul acestui post pe cand era pediatra in Romania.
Daca informatiile ti s-au parut utile te poti abona pentru a primi noutati prin subscriere urmand acest link Abonare prin e-mail
Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
31 Comments on "Vaccinarile obligatorii in Romania"
Quote:"Se face de obicei in bratul stang"
BCG-ul se face in bratul drept, dna dr. 🙂
"Vaccinarea se practică în partea postero-externă a braţului STANG, în treimea medie"
Asa scrie si in prospect, la modul de administrare, ce coincidenta:
http://www.farmaline.ro/?cid=1&pid=4619
Have fun.
Informatia este relativa, nu este o obligativitate. Pe langa malitiozitatea comentariului, pot sa adaug doar ca eu sunt vaccinata in Romania ….in bratul stang!
In plus in prospectul produsului original scrie doar atata:
The preferred site is over the area of the deltoid muscle of the arm.
Do not inject subcutaneously, intramuscularly or intravenously.
In Romania medicii infectionisti de la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals cu care m-am consultat au opinat doar ca se alege bratul stang pt ca majoritatea viitorilor adulti sunt…dreptaci.
Buna ziua!
Vreau sa va spun ca in Romania nu exista la ora actuala nici o schema OBLIGATORIE de vaccinare.
E o mare eroare care rezulta din interpretarea gresita a legii.Nu este nici un vaccin obligatoriu, doar ignoranta unor medici au transformat o optiune intr-o obligatie. as vrea sa scrieti ceva si despre efectele adverse ale vaccinurilor sau despre cazurile de copii marcati pe viata in urma administrarii unor vaccinuri, ca sa existe un echilibru… O zi buna
Buna ziua!
am si eu o intrebare am facut VAccinuri infarix concomitent cu vaccinul antipneumocic deocamdata nu am avut reactii adverse,dar intrebarea mea este pot aparea mai tarziu reactii adverse.A facut aceste vaccinuri printr-o schemma recomandata de medicul de familie si pediatria,ast un raspuns pt ca sunt cam stresata,va multumesc mult
Buna ziua
am o fetitza de 18 luni ce urmeaza sa fie vaccinata sapt viitoare cu Priorix.Am optiunea de a alege intre Priorix si Priorix tetra ce contine vaccinarea si impotriva varicelei.Am tot cautat pe net informatii pro si contra acestui vaccin, mai exact daca e de preferat sa o imunizez impotriva varicelei sau nu.
Am citit aici pe blog ca imunitatea ar fii de 3 ani, ceea ce eu zic ca ar fii numai bun pana va fi un pic mai maricica.
Mi-ar fii de folos parerea d-voastra ca specialist.
Va multumesc anticipat
Steluta Basturescu
Buna ziua. Din cate stiu eu- medicii de familie nu au Infanrix IPV ci Pentaximul pt varsta de 4 luni. Puteti decala cu cateva saptamani si da evident si cel de 6 luni va fi decalat la 2 luni de cel pt 4 luni
nu e indicat sa sariti nimic pt ca vaccinarile au o logica. Familistii tb sa primeasca Pentaxim, probabil ca sunt probleme birocratice legate tocmai de schimbarea vaccinarii de la 2 luni , doar din aceasta vara medicii de familie primesc Infanrix hexa
Buna ziua,
Am un baietel de 5 luni care nu a inceput inca schema de vaccinare la 2 luni (probleme de sanatate, brociolita acuta repetata in cateva episoade). Azi suntem ok si ni se recomanda inceperea schemei. Incepem cu vaccinul de 2 luni?? Pot aparea ceva socuri la varsta aceasta mai mare?
De mentionat ca a fost vaccinat doar in maternitate si nu are pana acum NICI O REACTIE la BCG
Va multumesc pt raspuns!
Buna seara,
AM si eu o intrebare in legatura cu vaccinul de 4 luni al copilului, pana acum i-am facut vaccinurile de la Glaxo, acum la 4 luni pediatria mi a recomandat Pentaximul(gratuit) si nu stiu ce sa fac, sa pastrez schema Glaxo? si sa il achizitionez eu?
Multumesc.
Buna ziua! Am Si eu o intrebare: de curand o cunostinta a nascut Si a refuzat sa isi vaccineze copilul.As vrea sa stiu la ce riscuri isi expune copilul in acest caz? Multumesc anticipat
Daca am facut toate Infanrix-urile mai este necesar vaccinul dtp la 4 anisori?
POT FOLOSI PRIORIX TETRA LA 7 ANI, DUPA CE LA 1 AN COPILUL A FOST VACCINAT CU TRIMOVAX?
NU va doresc sa aveti un copil care sa se intepe din greseala intr un cui si sa faca tetanos. este o boala mortala…si spre deosebire de mine nu ati vazut opameni morti de tetanos. Sanatate sa aveti!
De ce nu ne speriati si cu efectele adverse dna Irina? Stiati ca daca rana se curata si se dezinfecteaza + o imunitate bine formata a copilului fara vaccinurile care sa-i dea peste cap imunitatea in formare, copilul nu moare? Daca va intepati dvs in cui va considerati imuna daca sunteti vaccinata?
Claudiu
Nu este adevarat!si da!ma consider protejata!
Spuneti-mi, va rog, vaccinul de 2 luni pot sa il iau de la medicul de fam si sa il fac in alta parte sau cum as putea proceda, pt ca abia am inscris copilul la acest dr printr-o recomandare si nu sunt deloc multumita, iar mutarea la alt medic pot sa o fac abia peste 6luni.
ok. de acord cu dumneavoastra ,dar un raspuns la o problema,care e reala, pentru un copil care a venit pe lume la 32 saptamini, hipoxic la nastere ,apgard 5 si care a stat in reanimare 2 saptamini ce recomandati, asta informativ ,pentru ca deja pentru el e tirziu sa comentez ca aceste ,atit de laudate ,vaccinari au facut destul rau. asa ,tot ca informatie,vreau sa va spun ca dupa ultima doza de DTP copilul a fost diagnosticat cu HEMIPAREZA DREAPTA,iar dupa ROR la o luna s-a facut liniste. Copilu acum este diagnosticat cu AUTISM. asi dori tare mult sami raspundeti.
Am nevoie de 2 informatii, va rog:
– se mai gaseste pe piata un vaccin antirubeolic monovalent?
– la cat timp dupa vaccinarea antirujeola sa poate administra Priorix unui copil de 16luni (asta pt ca nu gasesc nicaieri un vaccin antirubeola)?
va multumesc anticipat
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Am sters din greseala. Daca face rubeola ca si copil nu este o tragedie. daca face rubeola in timpul sarcinii, forma inaparent in 100% din cazuri copilul se va naste cu malformatii ingrozitoare, dar poate cel mai rau cu retard psihomotor sever.
Am 41 de ani,nu stiu daca am fost vaccinat antitetanos.Ce stiu sigur e ca aproape in fiecare an ma lovesc si merg la spital sa-mi fac un antitetanus..Deci daca efectul e asa scurt,ce rost are sa-mi vaccinez copilul?
Un vaccin antitetanos te protejeaza 10 ani. Nu ar trebui sa faceti de fiecare data.