Cum creste un copil sanatos

Si acest mic post este scris la sugestia unei alte cititoare a blogului, multumesc Carmen si mai astept sugestii :).

Cat creste un sugar in primul an de viata? Exista obezitate la bebelusi? In medie s-a ajuns la concluzia ca, un sugar castiga in medie 750 grame/luna in primele 4 luni de viata, inca 500 grame/luna in urmatoarele 4 , pentru ca in ultimele 4 luni inaintea implinirii primului an de viata sa ne asteptam la un spor ponderal de aproximativ 250 grame/luna.

Asadar printr-o aritmetica simpla, un sigar care la nastere are aproximativ 3 kilograme va castiga inca 3 in primele 4 luni , deci isi va dubla greutatea de la nastere si va mai castiga inca alte 3 kilograme pana la implinirea varstei de un an, rezultatul fiind triplarea greutatii de la nastere in preajma primei aniversari.

La o luna

La 7 luni

Dupa o schema aproximativ la fel de bine cunoscuta se aprecieaza si cresterea in lungime , in fiecare luna copilul creste cu 5-4-3-2-1-1-1-1-1-1 cm pe luna, in tot anul crescand asadar aproximativ 20, poate chiar 25 cm.

Perimetrul cranian  se determina prin masurarea (de obicei de catre pediatru) la nivelul cel mai proeminent al craniului. La nastere PC este in jur de 34cm. PC creste in primele 4 luni cu 2cm/luna, apoi de la 5luni-8 luni cu cate 1cm/ luna pentru ca de la 9luni-1an cu cate 0.5cm/luna. Se considera ca la 1 an PC este in jur de 45cm, iar la 5 ani 50cm.

Toate cifrele de mai sus sunt elemente statistice, sa nu uitam ca fiecare este o individualitate aparte. De aceea tinand cont de aceste aspecte s-au creat grafice care ajuta medicul pediatru sa incadreze copilul pe o anumita curba de crestere, numita percentila. Percentila arata unde se situeaza din punct de vedere al greutatii, inaltimii, perimetrului cranian un copil raportat la populatia de copii de aceiasi varsta si acelasi sex. Important pentru medicul care are in grija un copil este ca acesta sa nu-si paraseasca percentila.

Cand ne punem problema ca un copil este mai gras / mai slab decat trebuie? Cand greutatea lui este peste percentila 95 sau respectiv sub percentila 5.

Copilul alaptat exclusiv insa nu este considerat obez atata vreme cat a crescut proportional, atat in lungime cat si in greutate si singurul aliment pe care l-a primit este laptele matern, excluzand evident aici ceaiul indulcit! De obicei acesti copii vor avea o stagnare catre varsta de un an si greutatea se va redistribui, daca vor fi diversificati corect. Un astfel de copil nu va primi niciodata alimente cu indice glucidic mare, cu calorii numeroase cum sunt : cartofii, painea, biscuitii, cerealele, sucurile de fructe etc.

Cu totul altfel se pune problema la sugarul alimentat cu lapte praf. Sa nu uitam ca TOATE celulele adipoase pe care le vom avea ca adult iau nastere in primii doi ani de viata, de aceea alimentatia in aceasta perioada este esentiala.Copilul supraponderal alimentat cu lapte praf va primi cantitati mai mici de formula si la diversificare va fi bine sfatuit ce alimente sa primeasca, fara insa a fi carentat nutritiv sau vitaminic.

Un sugar alapatat poate avea scaun la fiecare masa sau dimpotriva poate avea scaun rar, o data pe zi sau chiar la 2-3 zile, fara a considera acest lucru o boala.
Se defineste constipatia la copilul mic ca fiind absenta scaunului 7 zile la rand!!!! Nu exista motive de panica daca un sugar nu are scaun 72 ore de exemplu si conform tuturor cartilor de pediatrie nu se impune luarea de masuri suplimentare. Este evident ca in aceasta situatie scaunul eliminat mai rar va fi evident cantitativ mai important.
Se defineste diareea la san situatia in care un sugar alaptat exclusiv are scaune apoase la fiecare masa si in ciuda acestui aspect mentine o curba ponderala buna. Ce inseamna acest lucru: o crestere de 20-40 grame/zi sau 250 grame/saptamana. Atentie insa: cresterea nu este niciodata uniforma, de aceea este complet nerecomandat sa fie cantarit sugarul zilnic. In primele 12 luni de viata este bine sa existe un consult pediatric lunar, urmand ca apoi bilantul sa se faca la aproximativ 6 luni.

Sa cresteti cu totii sanatosi!


Daca informatiile ti s-au parut utile te poti abona pentru a primi noutati prin subscriere urmand acest link  Abonare prin e-mail

Leave a Reply

4 Comments on "Cum creste un copil sanatos"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anonim
Guest
Anonim

alessia mea e cea mai frumoasa fata din lume. ale, mami tau te iubeste muuuuuuult sufletul meu. sa-ti dea Dumnezeu multa sanatate si mult noroc. te iubesc mult.
mami tau Oana

Irina Costache
Guest

Ce dragut Oana dar oare aici ai vrut sa scrii? Sa ti traiasca Alessia.

Anonim
Guest
Anonim
Baiatul meu are 8 luni si jumatate si greutatea este de 9 700 grame (la nastere a avut 3200 g).A fost diversificat la 6 luni, cu o masa de cereale si o masa de legume cu carne pe zi, in plus fata de laptele matern. La ultimul consult, pediatrul ne-a recomandat 2 mese de cereale pe zi si introducerea fructelor, mai exact exclusiv mar. Nu este cam mult sa-i dublez cantitatea de cereale pe zi, tinand cont cat de bine a crescut? Nu vreau sa-l transform in obez. In plus, ni s-a spus sa evitam branza de vaci si iaurtul… Read more »
catalina dogeanu
Guest
catalina dogeanu
irina, daca un bebelus are 6 mese la san si 1 de lapte praf pe zi (sera, ultima masa), mai este valabila teoria cu constipatia doar dupa 7 zile? baietelul meu, 3 luni, de ~ 1 luna face caca foaret rar, in principiu o data la 2 sau 3 zile. acum incerc cu bonisan, vreau sa vad daca i se regleaza digestia. in perioada asta eu am avut un stafilococ la ochi si am primit tratamet cu uniflox – care nu a dat rezultate ( 3 pic pe zi 14 zile) si cu crema tobrex si picaturi netildex ( 4… Read more »