Articolul acesta este scris la sugestia unei mamici, cititoare a blogului si careia ii multumesc pt fidelitate.
Ce sunt colicile? Colicile se definesc sau se identifica prin plansul aparut la copilul sanatos” 3 sau mai multe ore pe zi, 3 sau mai multe zile pe sapatamana”- aceasta este definitia conform Dr.Spock. Colicile insa nu sunt sinonime perfect suprapuse peste “plans”. Colicile sunt rezultatul unei dureri
= colica aparute la nivel intestinal, la sugarul mic care are tubul digestiv imatur. Colicile sunt dureri recurente , care determina un plans inconsolabil, sugarul se inroseste si isi freaca piciorusele, aparent ar vrea mereu sa suga pt a-si calma durerea. Suzeta, sunt de parere multi, ca ar ajuta la calmarea copilului in aceasta perioada.
Colicile nu au o varsta minima fixa, ele pot aparea si mai devreme de 2 saptamani de viata cum scriu majoritatea cartilor si sa dureze peste varsta de 3 luni. Nu exista un tratament infailibil al colicilor. Se incearca numeroase metode medicamentoase si nemedicamentoase.
Metodele medicamentoase cuprind preparatele pe baza de simeticona care sunt : Infacol, Sab Simplex si Espumisan, toate contin in fapt aceiasi substanta activa si efectul poate fi acelasi, nu exista un preparat mai bun sau mai prost intre ele. Intotdeauna ne punem insa problema reactivitatii individuale, un sugar poate raspunde mai bine la un preparat si mai putin bine la un altul.
Exista medicamente nou aparute pe piata romaneasca – martie 2010 – care incearca sa se impuna aducand un plus fata de simeticona. Se considera ca exista un deficit in lactaza– enzima care degradeaza lactoza din lapte fie el de mama sau din formula, in primele luni de viata. Medicamentul amintit numit Colief aduce lactaza si amelioreaza functia digestiva. Nu este insa nici acesta infailibil, o data pentru ca exista deja pe piata formule delactozate si acestea nu duc la disparitia colicilor la copiii care o folosesc, iar in plus, cu tot respectul pentru firma producatoare, pretul mi se pare prohibitiv tinand cont de cantitatile necesare a fi utilizate. (later edit: nu am auzit sa fi scazut intre timp 🙁 …)
Exista medicamente din plante menite a scadea durerile abdominale si o sa mentionez Bonnisanul ca fiind cel mai vechi pe piata si cel mai utilizat. Este de incercat , dar niciodata sa nu ne asteptam la minuni. In aceeasi categorie putem incadra ceaiurile pentru colici pe care personal nu le agreez deloc. In primul rand pentru ca un sugar alaptat nu are nevoie de ceai, nu aduce nici un plus de substante nutritive ci doar un plus caloric, pentru mine ceaiul in aceasta perioada este un lichid dulce care umfla burtica si care duce la scaderea senzatiei de foame. Daca sugarul mananca 50 ml de ceai fie el si de colici, acesta nu mananca de fapt 50 ml de lapte.
O explozie pe piata de medicamente au avut-o in 2010 probioticele. Ele exista de o vreme si erau utilizate mai ales dupa sau in timpul tratamentului cu antibiotice, insa efectul lor pozitiv in a imbunatati functia digestiva le-a facut utile in viata de zi cu zi a tuturor, nu numai a copiilor. Ce sunt de fapt? Culturi vii de bacterii sau ciuperci care exista in mod uzual in colonul uman si care ajuta la o mai buna digestie! Daca exista de ce sa luam din cutie? Sugarii au, din cauza imaturitatii, o cantitate mai mica, iar noi adultii desi ar trebui sa le asimilam din iaurturile naturale de exemplu, calitatea alimentelor ingerate face ca aceste microorganisme atat de necesare sa existe in cantitati insuficiente.
Asadar daca se impune renuntarea la laptele matern (later edit: sunt rare aceste situatii, cele care tin de o boala serioasa a mamei, de medicatie contraindicata in alaptare absolut necesara etc) sa incercam sa utilizam o formula lactata care sa contina probiotice. Daca sugarul este alaptat este benefic sa ne gandim sa oferim copilului probiotic zilnic, dupa ce, in prealabil, consultam medicul pediatru.
Metodele nemedicamentoase clasice sunt cele ale culcatului sugarului pe burta mamei, a folosirii de batiste calde pentru a incalzi burtica – atentie nimic foarte cald nu se aseaza direct pe abdomenul sugarului – si a utilizarii zgomotului alb/white noise = sunete linistitoare care prin monotonia lor linistesc copilul : sunetul aspiratorului, al foenului, sunete imitative ale cursului apei unui rau, al masinii de spalat etc. Later edit: mai noi sau mai vechi sunt saculetele cu samburi de cirese (am observat eu) care pot fi incalziti si au teoretic acelasi efect.
Daca numai gazul acumulat in intestinul sugarului ar fi cauza aparitiei colicilor poate ca deja acestea nu ar mai fi existat. Biberoanele cu supapa pentru eliminarea aerului sunt gadgeturi mentie sa atraga atentia parintilor aproape disperati de lipsa de somn si de dorinta de a nu-si mai vedea sugarul plangand, dar nici ele nu duc la disparitia miraculoasa a durerilor de burtica. Later edit: nu pot spune ca nu are o explicatie logica utilizarea lor, dar nu trebuie sa ne asteptam la rezulate spectaculoase.
Toate metodele mentionate sunt de incercat, dar singura care are cu adevarat efect este…trecerea timpului. Maturizarea tubului digestiv duce la disparitia plansetului, agitatiei, balonarii, gazelor eliminate si mai ales..a nesomnului sugarului si parintilor.
Ne amintim cu neplacere acele saptamani in care eu plecam cu Andrei in alta camera pentru ca tati sa doarma…spuneam ca plecam in Antarctica, fiindca in sufragerie era mereu mai frig (dezavantajele blocurilor comuniste)…dar incercand acum sa rememorez mi-am dat seama ca in ciuda oboselii pe care o am acolo intiparita…restul am uitat! Pentru ca perioada aceasta grea trece si vin multe altele atat de frumoase, incat tot ce a fost mai urat si mai greu…dispare.
Succes si voua!
Daca informatiile ti s-au parut utile te poti abona pentru a primi noutati prin subscriere urmand acest link Abonare prin e-mail
Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
53 Comments on "Colicile sugarului"
Super!
Pe noi ne-a ferit DD de colici pana acum (am avut ff putine episoade de plans pe care le-am pus pe seama durerilor de burtica), nimic major. Sa vedem ce ne rezerva BB3 🙂
Anuc
ce bine era daca veneai cu postul asta acu 7 luni:)))poate ma mai calmam:)))
cu siguranta imi va prinde bine informatia acum la bb2…cu Ana m-am panicat destul de rau
Betty
Ana noi iti tinem pumnii! BB 3 si ultimul nu:) de pe 21 februarie!!!!! va fi foarte foarte cuminte..nu de alta dar eu ma vad neputincioasa cu 1 daramite cu 3!
Gabi mie doar imi dai bip si calmez sa stii:) oricand cu drag 🙂 Ce idei mai ai? Io astept sugestii.
Betty sper sa nu fie cazul..io am tras niste garzi acasa, cea mai nasoala a inceput la 10 seara si s-a sfarsit la 6 dimineata si era inainte de a implini A 3 saptamani, ca eram amandoi acasa…loviti rau rau rau…si dupa asta, venea mama cu musafiriiiiiiiiii :(((
Uff, noi avem colici rau, si se pare ca Infacol are efect, dar si combinatia sab simplex si debridat…..dar nu fac minuni
Toata lumea se plange de lipsa de somn. Dar ce ne facem cand bebele nu poate sa manance din cauza colicilor? Bebele meu doarme, dar dupa trei gurite de lapte renunta din cauza durerilor.
Mi s-a spus de la farmacie ca SAB Simplex s-a delistat. Asa ca folosim un mix de Infacol-Bonnisan-Gripe Baby Water. Pana acum tinem situatia sub control, in sensul ca e agitata, se chirceste, dar macar nu plange…doar geme uneori 🙁 Ce urat sa chinui asa un suflet mititel…
eu am un baietasi de trei luni eu picaturi espumisant ii dau
Probabil ca asta este…un copil care creste bine nu e bolnav! sau mai corect un copil bolnav nu creste bine! sa va spun ca trec si ca veti uita??Nu ma credeti…..Incercati si Colief …pn la urma ce pierdeti? Rabdare si toleranta va doresc..si mai spuneti-ne cum sunteti!
Va multumesc pentru raspuns, ne dorim din suflet sa treaca si sa-l vedem ca nu mai sufera fiindca doar atunci ne vom linisti si noi! Colief e cam scump si nu stiu daca va avea vre-un efect! Din cate am citit, si cum ati scris si dumneavoastra mai sus, trec doar cu trecerea timpului!
Foarte important este ca mai întâi sa te convingi că nu are colici, adică urmăreşte câţiva parametri: respiră bine, nu geme, temperatura e normală, chiar dacă este roşu şi plânge, are o stare generală bună, este activ, a făcut pipi ca de obicei, udând cam acelaşi număr de scutece, scaunul a fost normal, fără striuri de sânge şi fără diaree, a regurgitat, dar aspectul „vărsăturii“ este la fel cu cel din zilele precedente.
eu recomand tuturor mamicilor Protectis.Eu am doua fetite si la amamndoua a mers. Merita sa incercati
Aveti mare dreptate, eu pana la 3 luni am crezut ca ma arunc de la etaj, i-am dat de toate si sunt apa de ploaie. Cat de cat ii trecea cu
Colief dar doar local si pe moment. Pe la sfarsitul celor 2 luni am descoperit ca avea ceva efect suzeta si feonul dar cam atat. Acum ma pregatesc psihic pentru dinti.
Dintii sunt PARFUM pe langa colici.
Intr-adevar, cel mai bun medicament este aniversarea de 3 luni 🙂
La dinti, ai alternative, la colici… nu!
Colicii fetitei mele raman principalul motiv pentru care va ramane copil singur la parinti :))
Maria Vlad
Super articolul, la obiect, fara reclame catre un anumit produs, bravo inca o data.
Pentru micuta noastra pica la fix articolul sper sa ne ajute mult .
Despre pernutele pentru colici puteti sa imi spuneti ceva? A mai folosit cineva pentru bebelus? Ma gandeam sa cumpar ceva de genul http://www.cmall.ro/pernuta-pentru-colici-model-leusor-reer-181-00.html .
asa ne gandim si noi din pacate…
Cel mai bun si mai complex raspuns,asta ar trebui pus in cabinetele pediatrilor,ca nu mai au eu rabdare sa iti explice…multumim mult de raspunsuri!
Am un baietel de 2 luni. De o saptamana plange foarte rau, a si ragusit de cat tipa cu orele. Pediatru a zis ca 37.7 e temperatura normala. Se poate da la o masa colief, la alta sab simplex sau espumisan? Este periculos pentru stomacel sa-i tot dam picaturi?
La noi, Colief-ul isi face treaba…este scump, intr-adevar dar merita!
la noi espumisanul amelioreaza,da nu ne ajuta extraordinar…avand in vedere ca avem 5luni si tot ne dau batai de cap..din pacate avem si reflux si am inteles ca acesta favoizeaza colicii…asteptam inceperea diversificarii..poate scapam de colici, dar si de reflux..
Colieful ii face bine baietelului meu….depinde de fiecare bebelus in parte sunt la care sunt mai puternice durerile..
Oricum abea asteptam sa scapam de colici….
Bunã imi poti spune te rog frumos cum iai administrat colief pt ca am si eu o fetiţa de 3 săptămâni si am luat si eu colief
Avem un baietel de 1 saptamana plange doarme putin si suge piept des se screme geme si dupa aia plange tare i am luat colief se poate administra si cu ceai de colici babi drynk stie cnva sa ne ajute ?
Colief se da doar in lapte. Iar ca ceai sugerez baby calm ca nu are zahar. Baby drink din cate stiu eu are zahar in el. au ceai de chimen, anason si musetel. Si noi ne chinuim de 3 sapt si ceva cu fetita noastra si ii dam infacol cu colief dar tot are jumatate din timp dureri si gaze rau de tot
Asa este. Baby drink nu recomand de fond. Succes cu fetita!
E posibil sa aiba fie reflux gastroesofagian, fie alergie la PLV, fie ambele, Consultati-va cu un medic pediatru si eventual faceti cateva analize- ecografie abdominala printre ele. Sanatate!
Avem un bebelus de 2 saptamani cu colici. Ii administram infacol si colief. De a doua zi de la inceputul tratamentului bebelusul a inceput sa aiba flatulente dese si scaun moale spre diaree si cu o frecventa de 2-3/zi.
Ati mai intalnit aceasta situatie? Ne puteti ajuta cu un sfat?
Multumim
Unul dintre efectele medicamentelor anti-colici este eliminarea gazelor, deci flatulenta este de dorit. Daca sugarul este alaptat, consistenta scaunelor nu conteaza, cata vreme creste. Frecventa nu este mare nici pentru copil care mananca formula, deci nu cred ca este o problema medicala, alta decat cea specifica varstei, colicii. As adauga un probiotic in acest mixt (cel mai utilizat in acest moment ramane Protectis, pentru ca se administreaza sub forma de picaturi, dar mai nou pe piata si de incercat este Compliflora, tot solutie). Succes si sa va traiasca!
Super articol! Ca de obicei,de fapt,citesc cu muuulta placere si mare interes tot ce scrii (chiar daca noi am trecut de perioada colicilor) !
Adica se poate administra Protectis in acelasi timp cu alte picaturi anticolici…de ex Bio-Sun? Sau o zi unul o zi celalalt?
Adica se poate administra Protectis in acelasi timp cu alte picaturi anticolici…de ex Bio-Sun? Sau o zi unul o zi celalalt?
Bio sun este un combiotic(pre+probiotic) care are ca substanta activa probioticul Lactobacillus sprogenes, iar Protectisul un probiotic cu substanta activa Lactobacillus reuteri . Sunt deci doua produse diferite cu actiuni TEORETIC similare, dar care din punctul meu de vedere difera esential. Lactobacillus reuteri are un nivel de evidenta net superior Lactobacillus sprogenes, care are alta tinta decat sugarii. Eu nu recomand Bio Sun sugarilor, in concluzie. Niciunul dintre medicamente nu este un veritabil "anticolici", scopul este popularea cu bacterii prietenoase a intestinului.
Si eu am un băiețel de 3 săptămânI. Știu ca întrebarea mea nu e legata de colici însă aici sunt multe proaspete mamici care poate s-au mai confruntat cu asta.cand am ieșit din spital dr neonatolog mi-a spus ca are fontanela ft larga și sa îi dau calciu 10 zile câte 3ml pe zi.au trecut cele 10 zile am fost din nou la control si tot era mare.mi-a mai zis sa ii dau în continuare,problema e ca ne chinuim sa i-l dam pt ca îl scuipa sau în ceai îl vomita
Calciul si fontanela larga nu au nici o legatura. In 10 zile nu se inchide nimic, am avut copii cu fontanela mai larga sau mai putin, doar Vitamina D3 si atat.
Multumesc pentru cuvinte:) DA pot fi date, dar nu au sens impreuna. Daca e musai musai da, altfel alernati-le. Toate cele 3 medicamente au substante diferite si pot fi administrate simultan, dar nu are sens, zic eu. Protectisul o singura data pe zi.Succes!
buna tuturor.imi puteti spune daca ii pot administra baietelului meu de 3 saptamani ceai de colici babycalm si espumisan in acelasi timp?adica in aceasi zi?il poate afecta in vreun fel???o zi buna tuturor.
Da, se poate. Dar ceaiul nu e cel mai grozav "medicament" anticolici, mai aveti si alte optiuni. Ceaiul umple burtica in locul laptelui. Succes cu puiul de om!
Buna seara. Bebelusul mai are aproape 3 luni (fara 4 zile ) si încă mai are colici. I-am dat Espumisan picături iar de astazi am încercat ceaiul Humana pentru stomacel. Problema este ca sotul nu a fost atent cand a preparat ceaiul si in loc de o linguriță de ceai la 100 ml apa a pus o lingură. Ce efect poate avea pentru bebelus? Trebuie sa consultam un medic? Mentionez ca este prima oară cand îi dăm Ceai iar bebelul este alimentat mixt.
Cel mai probabil nimic:)
Salut am o intrebare Pina la cite luni are colici copious?
Salut am o intrebare Pina la cite luni are copilul colici
…………………va multumesc. Foarte frumoase cuvinte.
Buna am si eu o intrebare am o fetiţa de 3 săptămâni si imi pange foarte rău de colici si am cumpărat espumisan si cu colife si vreau sa stiu daca pot sa ile dau pe amândouă colifu il dau cate 2 picaturi de trei ori pe zi si mai pot sa ii dau si espumisan va rog să imi raspundeti