Prima baita

Prima baita a nou nascutului este de obicei facuta de catre infirmiera la spital mama fiind in primele zile dupa nastere in situatia de a avea nevoie de cat mai mult ajutor. Dar poate cea mai asteptata baita este cea de acasa. De multe ori mi s-a adresat intrebarea: ” nu are buricul cazut, noi putem face baita?”

Au existat pareri de-a lungul timpului ca atata vreme cat bontul ombilical ramane nedetasat ar trebui sa fie evitata baia generala. Astazi este recomandat sa fie spalat sugarul inca din prima zi in care a venit de la maternitate, avand grija ca nivelul apei in cadita sa fie potrivit astfel incat ombilicul sa nu stea prea multa vreme imersat total. In mod normal , pana la sfarsitul primelor 14 zile de viata bontul ombilical va fi detasat complet. Curatarea (toaletarea ) buricului ar trebui efectuata exclusiv cu alcool, de preferat cu alcool alb. Se folosesc in practica de multe ori cremele cu antibiotic- deja de acum celebra combinatie de bacitracina cu neomicina- Baneocinul pulbere sau unguent sau chiar betadina. Nu produc nici un efect negativ insa majoritatea parerilor  afirma ca alcoolul este suficient.

Detasarea precoce – primele 3-4 zile de nastere , ca si cea tardiva a bontului ombilical- buricului- nu are nici o semnificatie clinica deosebita. Sunt cazuri in care detasarea/ caderea buricului s-a lasat foarte mult asteptata si uneori aplicarea unei solutii de nitrat de argint a fost utilizata ca si solutie de compromis. Important este ca dupa baie sa fie bine uscat, tamponat cu compresa sterila si ferit de umiditate- practic este bine ca marginea scutecului- pampersului- sa fie indoita astfel incat sa nu fie atins/cuprins si buricul.

Baia generala este bine sa se faca in camera de..baie.Aburii care se produc daca imbaiem sugarul in dormitor nu sunt foarte potriviti pentru somnul linistitor care este atat de asteptat de catre parintii obositi. Temperatura potrivita pentru baita este individualizata pentru fiecare sugar, dar aceasta nu trebuie sa depaseasca 37-38 grade Celsius. Nu va bazati pe metoda traditionala “cu cotul” care poate fi extrem de inselatoare, apa fiind de cele mai multe ori prea calda iar sugarul plangand foarte mult intr-un moment al zilei care poate fi foarte placut. Este foarte util sa existe un termometru pentru baie. De altfel este de recomandat ca baia sa se faca la aproximativ acelasi moment al zilei, ca un moment placut la care sa participe activ si tatal intors de la serviciu. Nu exista o ora neaparat fixa pentru acest obicei, ne adaptam la nevoile si rutina familiei.

Temperatura camerei in care se face baie nu este nevoie sa fie mult mai ridicata decat in mod obisnuit. In practica s-a dovedit ca intr-o camera incalzita in prealabil la 22 grade, in timpul baitei, datorita aburilor  temperatura va creste cu cel putin 2-3 grade, astfel incat incalzirea in prealabil atat de recomandata devine inutila.

Nivelul apei trebuie sa fie ales astfel incat sa permita sugarului sa atinga cu piciorusele fundul caditei fara sa acopere in totalitate buricul- este un nivel astfel de aproximativ 10 cm. Copilul care are puncte de sprijin in cada se va simti mai inj siguranta si nu va protesta deloc.

Cadita cu forme sau fara forme?? Raspuns sigur : CU! Nu este un moft, este de mare ajutor cu conditia sa aiba formele care trebuie. Atentie mare la caditele care au forme si pentru umeri- copilul creste foarte rapid si in diametru astfel incat cadita poate ramane INGUSTA foarte repede, in aproximativ 2 luni. De ce sunt importante furtunasele de scurgere ale apei? Pentru ca in eventualitatea probabila a conditiilor din blocurile romanesti sau chiar in provincie de multe ori  baita se face totusi in camera copilului, din pacate, iar evacuarea apei devine foarte greoie pentru …tata, de cele mai multe ori. Se poate astfel scurge apa intr-un recipient in prealabil.

Baita zilnica sau nu? Parerile aici sunt impartite, literatura romaneasca punctand in continuare necesitatea baii zilnice. Personal am fost si in practica adepta ei nefiind insa exagerata : in momentele in care copilul meu  adormea inainte de baie nu a fost niciodata trezit in mod special.

Pe cap zilnic? La inceput da, zilnic, este si foarte usor de spalat si de uscat avand de cele mai multe ori putin par. Daca este mult par se poate folosi foenul pentru o uscare mai buna.

Cand se spala copilul relationat la masa? Este bine sa alegem momentul astfel incat sa fie in apropierea mesei, dar sugarul nici sa nu fie infometat pentru ca in acest mod baia va deveni o corvoada insotita de plansete din dorinta de a suge mai repede. Nici imediat dupa masa nu este indicat sa facem baie pentru ca atunci riscul de a varsa este mare, astfel mometul trebuie bine ales si cantarit de catre mama in primul rand.

Cum ramane cu masajul de dupa baita? Clasicul masaj ar trebui sa fie eliminat din rutina zilnica ca facandu-se cu diverse uleiuri pentru bebelusi si musai dupa baie. Uleiul nu face altceva decat sa acopere porii pielii sugarului, favorizand aparitia stafilocociilor cutanate. Daca se doreste realizarea unui masaj se poate face in timpul baitei sau inaunte, lasand dupa baie pielea curata sa “respire” in voie fara alte “agresiuni” colaterale.
Este bine sa pregatim hainele dinainte de baie, pentru ca bebelusul sa fie cat mai repede imbracat si pregatit pentru masa de seara.

Baita trebuie sa fie un moment de relaxare zilnica, o placere pentru intreaga familie, un moment al jocului si al descoperirilor, o rutina extrem de utila pentru tanarul de mai tarziu atat de necesara pentru o igiena corecta.


Daca informatiile ti s-au parut utile te poti abona pentru a primi noutati prin subscriere urmand acest link  Abonare prin e-mail

Leave a Reply

3 Comments on "Prima baita"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
cutiutacubijuterii
Guest

Iubita noi l-am uleit pe Vlad si inca o facem, si o uleiem si pe Irina, nu stiam ca nu e ok, sa ma opresc?

Irina Costache
Guest

E in regula sa faci masajul inainte de baie, nu dupa.Lasa pielea sa respire si doar la incheieturi, la cute dc apare roseata aplica o crema hidratanta.Dc nu , lasa-le pielea curata si atat.

cutiutacubijuterii
Guest

bine draga mea, o sa ii transmit sotului meu ca el e delegat sa practice acest sport