Din 84 de prezentari sambata la camera de garda, peste 50% au fost pentru un singur simptom: febra! Marea majoritate a copiilor aveau febra si la prezentare, fara ca parintii sa ia masuri hipotermizante inante de plecarea de acasa, in plus multi dintre ei fiind excesiv de gros imbracati, unii chiar inveliti in paturi groase.
Ce este febra? Se defineste febra ca fiind temperatura corpului masurata intrarectal care depaseste 38 grade Celsius sau 100,5 grade Fahrenheit. In concluzie nu se scad nici 5 grade nici altfel de masuratori nu sunt valabile. Temperatura la copilul peste 6 ani poate fi luata cu termometrul la axila- cel cu alcool sau cel electronic.Temperatura masurata axilar cu termometrul cu alcool este considerata febra la peste 38 grade, insa, atentie, producatorii fixeaza ei insisi care este valoarea de la care se considera febra pentru termometrele electronice. Iata ce scrie pe site-ul Omron: In the armpit (axillary): From a medical viewpoint, this method will always provide inaccurate readings, and should not be used if precise measurements are required. Approx. measuring time:1.5 minutes. Normal temperature between 35.2 °C and 36.7 °C.
Surpriza asadar! La axila febra peste 36,7!!! Cine ar fi zis?
Consideram febra mica pana in 38, 5, moderata pana in 40 grade si febra inalta= hipertemie la peste 40 grade Celsius. Este extrem de important inainte sa se cheme ambulanta sau sa se plece catre camera de garda la urgente sa se incerce scaderea temperaturii. In majoritatea manualelor de pediatrie primul gest descris este acela al : DEZBRACARII COPILULUI. Asigurarea a 18-20 grade in locuinta si hidratarea acestuia vor fi urmatoarele gesturi.
Desi foarte obisnuiti parintii de astazi sa utilizeze antitermicele, cele mai eficiente metode de scadere a febrei raman cele clasice, fizice: impachetarile hipotermizante. Impachetarile nu se fac nici cu otet in sosete, nici cu spirt la gat, ci cu ajutorul unui cearceaf ud la o temperatura “potrivita”, calduta , infasurat in jurul trunchiului pana cand acesta se incalzeste si este inlocuit cu un altul. Niciuna dintre metodele anterioare nu aduce beneficii, ci poate doar sa duca la aparitia chiar a intoxicatiei acute cu alcool din cauza absorbtiei extrem de rapide a spirtului/otetului transcutanat. Metoda “cearceafului” are la baza un principiu al fizicii: cedarea caldurii de la un corp mai cald-copilul- la un obiect mai rece – cearceaful ud. Prin impachetari repetate se obtine scaderea eficienta a temperaturii.
Acelasi efect benefic il au baile caldute- ar trebui sa se inceapa cu o temperatura cu doar 2 grade mai scazuta decat temperatura corpului, minima fiind 36 grade. Mai greu de efectuat la sugarul agitat, impachetarile raman pentru mine personal, de recomandat ca si prima intentie.
Antitermicele cel mai uzual intalnite sunt: acetaminofenul -Paracetamol, Eferalgan, Panadol, Calpol (toate contin aceiasi substanta activa) si ibuprofenul – Nurofen, Ibalgin, Ibugesic, cu mentiune ca in Romania este permisa adminstrarea lor doar dupa varsta de 3 luni. Off label se foloseste doar la nevoie Paracetamolul si sub aceasta varsta.
Dozele recomdata sunt de 20-30 mg/kilogramcorp/zi de ibuprofen, respectiv de 40-60 mg/kilogramcorp/zi de paracetamol, divizate in cate 3 prize. Practic la un copil de 10 kg doza totala de ibuprofen pe zi este de 20 ori 10=200 mg.Cum majoritatea solutiilor de ibuprofen au concentratia de 100mg/5ml se foloseste regula de 3 simpla:
100 mg………..5 ml
200mg………….x ml= 10ml
Asadar aproximativ 3 ml la 8 ore. Si da, dc ati observat nr de mililitri este egal cu nr de kilograme.
NU se va folosi niciodata aspirina la copilul sub 12 ani, existand pericolul de sindrom Reye.
Metamizolul a fost scos din uzul pediatric in majoritatea tarilor Europei, inca se foloseste in Romania sub forma de Algocalmin/Novocalmin. Pericolul cel mare il reprezinta agranulocitoza- o afectare a maduvei- in ciuda faptului ca este, si recunosc din practica, cel mai eficient antitermic medicamentos!
Tot la domiciliu si cu rezultate foarte eficiente poate fi folosit Diclogesicul- Diclofenac 12,5 mg administrat intrarectal sub forma de supozitoare. Calea intravenoasa este preferata in spital pentru adminsitrarea Paracetamolului sub forma de Perfalgan la aceleasi doze ca si cele orale.
Medicatia antipiretica se administreaza la orele stabilite, de obicei in primele zile de febra se administreaza la 4 ore alternativ ibuprofenul cu paracetamolul, cu monitorizarea temperaturii la fiecare administrare. NU se administreaza doar la nevoie, in acest mod apar situatiile de hipertemie, cand febra scade apoi extrem de greu.
Dupa disparitia febrei se pastreaza administrarea medicamentelor pentru inca 24 ore sau chiar 36 ore. Daca febra dureaza mai mult de 72 ore in ciuda administrarii antitermicelor sau daca starea generala a copilului este proasta :palid, nu primeste lichide, are buzele uscate, este apatic, somnolent, chiar letargic parintii trebuie sa se adreseze medicului pediatru imediat.
Succes!
Leave a Reply
43 Comments on "Febra la copil"
Ce poza frumoasa! Va pupam si felicitari pt blog. Mama de blonda ciufulita 😉
Esti o dulce! Poza e minunata.
Toate post-urile tale, sunt super, mai calmeaza mame panicate ca mine.
Lisa multumesc! si la multi ani ciufulitei inca o data!
Adriana multumesc!ma bucur ca va place si imi dati si mie increderea ca ce fac nu fac degeaba. Dar nu, nu sunteti disperate, suntem cu toatele in primul rand mame 🙂
superba poza!si …ce ai scris de febra chiar te linisteste!bravo!pup,alina l.
Multumesc draga mea. Da sper sa aiba acest efect, pentru ca in peste 90% din cazuri febra nu e un asa mare inamic.Daca parintii sunt calmi si stiu ce au de facut, totul se rezolva mult mai usor.O pupam pe Maria si ii dorim zile frumoase, fara febra!
As vrea sa stiu pe ce durata considerati administrarea antitermicelor a f normala ?
Concret, fiul meu are 1 an si de 4 zile are temperatura in jur de 38,5 care cedeaza la panadol sau nurofen dar revine dupa 10-12 ore …
Dupa primele 2 zile a inceput sa fie foarte infundat si mucios …
La controlul pediatric nu i-au fost depistate rosu in gat, afectiuni la plamani, ganglioni umflati ..
Multumesc frumos.
Buna ziua! am o intrebare legata de dozarea Panadolului: ati zis ca un copil de 10 kg trebuie sa ia 3ml la 8 ore.
Medicul de familie mi-a indicat sa-i dau fiecare doza de 5 ml la 10 kg. Acum, la 12 kg, doza e de 7ml.
Diferenta intre indicatii mi se pare foarte mare…
ultimul comentariu e din 17 februarie.poate ar trebui inkis..
Blogul meu este unul de nisa, in care temele raman mereu actuale….pentru alti parinti. Commenturile vor ramane mereu deschise 🙂
1. Febra se masoara doar intrarectal la copilul de varsta mica…nu exista "altfel nu pot sa-l iau" POT pt ca trebuie si nu-i fac rau in fapt.
2. Nu exista febra de la dinti
Sper ca sunteti sanatosi pana acum 🙂 pt ca sigur a fost altceva!
Foarte ciudat. .. Eu am fost cu băiatul în urgente. ..analize făcute imediat. ..concluzia,febra de la dinți. Cum adică dvs spuneți ca nu exista? ? Dacă “n” medici susțin ca este febra de la dinți. ..si da,poate fi și peste 39 (cazul meu). Mai ales a analizele au confirmat ca nu avea nimic. ..
Ce bine ca mai exista si medici pediatrii pe internet unde poti gasi multe pareri si sfaturi…Va felicit
buna. am si eu o intrebare: fetita mea a facut azi vaccinul s knd am ajuns acasa iam ăus un supozitor de paracetamol de 250 mg, ea are 4 luni. poate avea o reactie adversa severa? va rog sa imi rasp k sa ma linistesc. mc frum. o seara frum
Buna seara,am si eu o intrebare pt d.voastra..sunt mamica unei fetite de 5 luni si ma cam panichez de fiecare data cand puiuta mea prezinta anumite modificari in starea ei..astazi a inceput sa faca temperatura,cam 38,8 si scaunul un pic cam apos,fara a prezenta niciun alt simptom de raceala,nas infundat sau sa-i curga,tuse etc..i-am administrat panadol 4 ml pe zi si noaptea i-am bagat un supozitor cu paracetamol..care credeti ca ar fi cauza?mentionez ca temp i-am luat-o doar intrarectal.Va multumesc din suflet si sper sa-mi rasp..La revedere!
buna ziua am un baietel de 6 ani si pe 9 febroarie sa lovit la genunchi a facut lichid.. am facut punctie ,am stat 10 zile cu picioru an ghips si dupa ce lam dat jos, la o zi dupa a anceput cu temperatura ..dr.spune ca nu este din cauza genuchiului atunci din ce cauza nu are absolut nimic nu tuseste nu ai curge nasucu….daca ami poate ras..cineva va rog
…
Mergeti cu el de urgenta la un spital de pediatrie universitarr. Nu este de gluma! Poate fi artrita septica acolo, poate fi doamne fereste o tumora si cu ocazia loviturii sa fi aparut etc etc.De unde sunteti?
Buna, si Fetita mea, Maria, a facut febra de la primul dintisor aparut:39,5.Mi s-a recomandat Ibalgin sau Nurofen la 8 ore.Dupa ce ai inceput cu Nurofen sau Ibalgin, dupa 4 ore i se administreaza Panadol sau Paracetamol 125, supozitor.Adica practic i se administreaza alternativ la 4 ore cate un antitermic pana cedeaza febra.Daca nici asa nu da roade se trece la supozitor novocalmin.Atentie novocalminul se administreaza la 12 ore.La mine doar la Novocalmin a dat roade.Sanatate!
Nu exista febra de la dinti. A fost o coincidenta! Novocalminul ramane de urgenta, nu exista sa "nu dea roade " antitermicele clasice. In plus masurile fizice vin inaintea Novocalminului!
si ca MINE :)))
Buna. Nepoata mea are febra de 1 luna, nu in fiecare zi dar o face periodic. Prima data am fost internata in spital cu enterocolita. Ne-au externat dar febra nu i-a trecut. Apoi am crezut ca e infectie urinara. Am facut analize dar nimic. Aveti vreo idee ce ar pute fi. Luni mergem iar la analize 🙁 Va multumesc
¿Es su hijo demasiado terco y él o ella desean obedecer siempre you.then visítenos en drabuspellshrine@gmail.com
Am fost la spital cu fetia mea are 1 an jumate fa febra de 4 zile noaptea 39'-40 mia dat tantum verde sprei pentru gat putin inflamata si otita la urechii picaturi ciplox si epitrim .nurofen ce sai fac ca tof fc tem ajutatima.
Buna, am doi copii mici, Cel mare are 2a7l iar fetita 11l, cand fac febra primu lucru ii dezbrac, apoi medicam, apoi baita, si trat in cont. Dar nu ma lasa sa ii fac impachetari nici cum, nici comprese, alti copii accepta sau… Sanatate
"Practic eu recomnad schema la 4 ore cu monitorizare a termperaturii prin termometrizare si daca 24 ore nu mai apar temperaturi mai mari de 38 grade scoaterea brusca sau marirea intervalului initial la 8 apoi la 12 ore a antitermicelor." E oarecum mult mai bine explicat…. Cel mai bine ne-a explicat medicul de la urgenta si anume: Dupa scaderea temperaturii, se urmareste daca acesta are tendinta sa revina atunci se administreaza. A fost mai mult decat explicitiv.. Deci nu neaparat se continua inca 24 ore cum spun unii.. Mi-a placut ce si cum ati scris.
Unii copii asa reactioneaza din pacate. Sper ca acum este mai bine. verificati ca doza de paracetamol este corecta, puteti chiar schimba si marca de paracetamol. Dar da, in general “merge mai prost” decat ibuprofenul.
sarut mana ..fetita mea de 14 luni face de doua zile febra ni sa spus de la vaccin de la ultimul vaccin ca e posibil sa faca si anumite eruptii in jurul urechilor dar nau aparut iam facut impachetari supozitoare cu tachipirina ce alt ceva ne mai recomandati va multumesc..
antitermicele uzuale si daca dupa 3 zile continua sa faca febra trebuie reevaluata de medic. Sanatate!
Buna seara, asi avea o intrebare. Am o fetita de 5 luni si 2 saptamani, a început să facă febra, i-am dat 2,5 mi de panadol asi vrea să știu după cât timp pot sai mai dau in caz ca nu îi scade sau urca febra? Multumesc..
cred ca doza e mica (ar trebu sa aiba doar 5kg aprox) si cred ca raspunsul corect este cand face urmatoarea ascensiune febrila.