Boala foarte frecventa, mai ales in anotimpul rece si in special la sugarul si copilul mic sub varsta de 2 ani, bronsiolita acuta este o boala acuta inflamatorie a cailor respiratorii de calibru mic, fiind determinata de obstructia acestora printr-un proces inflamator. Agentul etiologic sau cauza acestei boli sunt infectiile virale, in special virusul sincitial respirator responsabil de peste jumatate din cazurile de boala. Sursa infectiei este intotdeauna un adult sau un copil mai mare, care tolereaza mult mai bine boala si care de obicei au o forma minora si niciodata nu se prezinta cu un tablou clinic tipic bronsiolitei.
Dintre factorii favorizanti ai bolii sunt importanti sa amintim lipsa alimentatiei naturale– alimentatiei la san-, expunerea copilului in medii aglomerate– la domiciliu dar nu numai, mamele fumatoare (nefiind neaparat necesar sa se fumeze in camera bebelusului). S-a demonstrat statistic ca sugarii care frecventeaza gradinita/cresa fac mai rar bronsiolita acuta decat cei care stau la domiciliu in compania unor mame fumatoare.
Pe intelesul tuturor, cand exista agresiunea virala apare la nivelul bronsiolelor (bronhii de calibru mai mic, situate mai profund in plaman) un edem (umflatura) al mucoasei acestora, se acumuleaza mucus si resturi de celule distruse ceea ce duce imediat la miscorarea calibrului/diametrului acestora. Intotdeauna rezistenta intampinata de fluxul de aer pentru a patrunde in bronsiolele micsorate ale unui sugar va fi mai mare decat la un adult, dat fiind si calibrul mic datorat varstei. Rezistenta este mare (deci aerul inainteaza cu greu) si in inspir dar si in expir, dar pentru ca lumenul brosiolei este mai mic in expir aerul ramane cumva in interiorul bronsiolelor, capturat, sechestrat.
Debutul bolii poate fi obisnuit, ca in orice rinofaringita cu rinoree, muci- curge nasul, de cele mai multe ori fara aparitia febrei. Dupa o perioada de obicei scurta apare tusea, frecventa , spastica , in accese, sugarul nu se mai alimenteaza corespunzator din cauza respiratiei dificile, este foarte agitat, poate aparea si febra moderata, pana in 39 grade Celsius sau poate lispi in continuare. De multe ori parintii se lasa pacaliti de caracterul smiproductiv al tusei- cu secretii, imi spun chiar ca “tuseste mai bine”. Daca tusea este foarte frecventa si cumva mai lunga decat de obicei este bine sa fie consultat medicul cat mai repede.
Clinic bebelusul va respira greu, adica va avea o frecventa respiratorie crescuta , mai mare de 45-50 respiratii intr-un minut, in formele grave de boala ajungandu-se si la 60-80 respiratii. Ganditi-va ca un adult sanatos respira cam de 14-18 ori pe minut.
Ceea ce este specific brosiolitei este wheezingul. Wheezingul este un zgomot care atunci cand este intens se aude si fara stetoscop, este asemanator unei pisici care toarce si se aude cand apropiem urechea de gurita sugarului, sau medicul stetoscopul. In filmulet este intens, dar de multe ori in realitate trebuie sa fim atenti pentru a-l percepe.
Daca sugarul este dus la medicul pediatru diagnosticul este stabilit imediat , clinic , medicul aude cu stetoscopul raluri, adica pulmonar cum circula aerul prin aceste alveole “racite” este diferit decat de obicei. Ralurile cele mai frecvente sunt sibilante sau subcrepitante, dar uneori chiar si crepitante desi nespecifice. Observa in plus cum copilul respira folosind mai mult burtica, cum apare tirajul-retractia spatiului dintre coaste sau subcoaste- uneori si suprasternal. Expirul este mult prelungit, in formele grave apar balansul toraco-abdominal si chiar miscari de piston ale capului si geamant expirator, cianoza perioronazala sau chiar generalizata. Formele in care sugarul este agitat si se” lupta” sa invinga lipsa lui de aer nu sunt atat de grave ca cele in care acesta este letargic, epuizat, care apar de obicei dupa o perioada in care bebelusul ar fi trebuit dus la medic si ar fi trebuit sa primeasca deja tratament.
Sugarii cu bronsiolita acuta care prezinta si insuficienta respiratorie– respira foarte greu, trebuie spitalizati. Sugarii trebuie plasati in atmosfera rece (18-20 grade) de aceea incaparea trebuie aerisita frecvent si nu asa cum este tendinta in tara noastra sa fie cat mai cald in camera acestuia. Copilul se simte mai bine daca este plasat in pozitie usor ridicata si capul in hiperextensie- se poate pune un rulou sub umeri, dar nu sub capul acestuia. Oxigenoterapie pentru un sugar care se interneaza este primul gest terapeutic al oricarui medic de la camera de garda. Oxigenul administrat pe masca sau pe sonda nazala, in izoleta sau in incubator trebuie sa fie steril, impiedicand astfel suprainfectia bacteriana si umidifiat pentru a evita uscarea secretilor din caile aeriene.
Tratamentul antibiotic este controversat, etiologia fiind virala. S-a ajuns la consensul ca este indicat sa primeasca antibiotic sugarii cu forme grave, toxice, cand suspectam cu analize sau clinic suprainfectia bacteriana, sugarii care au boli preexistente (maladii cardiace sau respiratorii), sugarii cu malnutritie sau cei febrili cu varsta sub 3 luni.
De retinut un motto al oricarui pediatru: orice sugar febril cu varsta sub 3 luni este considerat pana la proba contrarie a avea SEPSIS adica infectie generalizata, se interneaza obligatoriu in spital si este tratat in consecinta.

Ceea ce intereseaza in primul rand este “deschiderea” bronsiolelor, pentru ca aerul sa patrunda mai bine. Astfel copilul va beneficia de medicatie bronhodilatatoare si de electie este administrarea de adrenalina racemica in aerosoli/nebulizari.
Sunt numeroase pareri care spun ca acesta este unicul tratament eficace si care ar trebui folosit Salbutamolul (Ventolin, Albuterol pentru literatura anglo-saxona) care este beta 2 simpatomimetic- deci teoretic doar, avand cam aceleasi efecte ca si adrenalina- se considera a nu avea nici un efect in aceasta boala si mai ales la sugarul mic. Medicii de familie inca obisnuiesc sa-l prescrie sub forma de sirop, eficacitatea lui fiind pentru aceasta situatie chiar nula. Administrarea lui sub forma de aerosoli este controversata si multe studii spun ca la copilul mic este ineficient, cu toate acestea in practica curenta din tara noastra se foloseste in formele cu insuficienta respiratorie ale bolii cu rezultate foarte bune clinic.
Corticosteroizii administrati pe cale generala- intravenos sau pe cale orala, sau pe cale inhalatorie sunt la fel de controversati. Sunt studii care afirma ca nu sunt indicati pentru ca nu au nici un efect nici in a reduce spitalizarea nici simptomatologia, dar exista de asemenea metaanalize care spun ca administrati precoce reduc inflamatia si durata bolii. In practica se folosesc, mai ales la copiii spitalizati. Sunt utilizati sub mai multe forme: inhalator dexametazona sau fluticasona (flixotide), sau pe cale injectabila : hemisuccinat de hidrocortizon, solu-medrol sau chiar dexametazona.
Efectul asteptat este unul al scaderii inflamatiei locale, de aceea la administrarea pe cale inhalatorie este important intai sa actioneze medicamentul cu efect bronhodilatator -adrenalina sau ventolinul- si abia apoi, dupa minim 7-10 minute sa administram corticosteroidul. Nu se accepta asa cum am vazut de multe ori amestecarea celor doua tipuri de substanta pentru a nu sta copilul prea mult cu aparatul de aerosoli. Cat timp se fac??? Medicul cand recomanda calculeaza o doza pe kilogram corp astfel diluata cu ser fiziologic (in general cantitatea optima la nebulizatoarele uzuale, nu cele cu oxigen din spitale ci cele cu aer presurizat este de 3 ml volumul total). Intreaga doza trebuie adminstrata, nu un numar de minute, ci pana cand din nebulizator nu mai iese nimic, pentru ca a fost folosita intreaga substanta recomandata.
Hidratarea sugarului este un deziderat important, dar si hiperhidratarea este daunatoare. Asadar o balanta hidrica trebuie stabilita pentru a obtine o vindecare rapida. Copilul spitalizat va primi in jur de 100 ml/kgc/zi de lichide fata de un maxim la sugar care poate fi chiar si de 200, iar cel de la domiciliu va primi cantitati mai mici de lichide spatiate la interval mai mic. Un sugar care in ciuda unei respiratii dificile se va alimenta cu o cantitate mare de lichide- lapte, apa- va respira si mai greu, burtica plina “ajutand” la impingerea plamanului care si asa functiona ineficient.
In medie bronsiolita poate sa se vindece intre 3-4 zile pana la 10-14 zile. Este una dintre cele mai frecvente intrebari care se adreaseaza de catre parinti. Reactivitatea individuala si statusul imun al pacientului fac diferenta. Sugari tratati identic evolueaza diferit. De aceea si vorba populara: exista bolnavi si nu boli!
Daca informatiile ti s-au parut utile te poti abona pentru a primi noutati prin subscriere urmand acest link Abonare prin e-mail
Asadar bronsiolita este o boala vindecabila, tratata la timp, doar de catre medicul pediatru!
Daca informatiile ti s-au parut utile te poti abona pentru a primi noutati prin subscriere urmand acest link Abonare prin e-mail
Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
65 Comments on "Bronsiolita acuta"
Felicitari si tine-o tot asa! Super interesante articolele! Pupici, Crisspy
noi suntem contra-argumentul statisticii 🙂 cat a mers la gradinita, treceam din bronsiolita in bronsiolita…asa ca intr-un final am renuntat: stat acasa- copil sanatos!
O boala pe cit de frecventa,pe atat de controversat tratamentul ei!
Mi-a placut mult..un subiect larg expus pe scurt extrem de precis!
Felicitari!Alina L.
Crisspy este ca de obicei o draguta!Va asteptam pe toti 4 numai langa noi, la Bucuresti!
Cristina G. ce a patit copilul tau poate fi un alt subiect: wheezingul recurent. Si nu iese din statistici, era vb doar de a compara cu mamele fumatoare, in speranta ca vor deveni din ce in ce mai putine:). Ma bucur ca sunteti bine acasa, insa poate dupa ce trece iarna va mai ganditi iar? Sunt sigura ca-i placea in mediul de copilasi!
Alina iti multumesc 🙂 esti f draguta. Da din pacate e in continuare controversat, chiar dc lucrezi intr-un singur spital vezi cel putin 5 "modele" diferite si cu surpindere am descoperit prezenta antibioticului mereu la IOMC si solu-medrolului la Budimex. Asadar se poate oricum..ne lipsesc inca protocoalele 🙁
Felicitari! Foarte interesant articolul! Te urmaresc mereu! 🙂 Pupici!
Ada
multumesc Ada 🙂
Felicitari pentru blog! L-am adaugat la "Favorite" 🙂 Imi prind bine toate informatiile de aici, mai ales ca sunt proaspata mamica si cresterea copilului pentru mine e o experienta pe cat de frumoasa pe atat de solicitanta, si de ce sa nu recunosc, un pic stresanta … La cat mai multe articole! Sanatate !
Crissellena
Multumesc pentru cuvintele frumoase. Sper sa fie util in continuare. Succes cu copilul, sunt momente de neinlocuit!
Imi pare rau ca a durat atata, aparent v-am raspuns in gmail dar nu a fost publicat. Sanatate multa fetitei!
Nu, nu are ce sa fie daunator, iar isoprinosinul este o alegere foarte buna.Pentru detalii despre o eventuala consultatie va rog sa-mi trimiteti un mail la adresa sitului mamicapediatru@gmail.com.Situl nu are scopul de a recruta pacienti si de aceea prefer ca toate datele de contact sa ramana anonime online.Multumesc
Excelent articolul!!! Felicitari maxime! Clar, direct, la subiect!
Tot un medic..:)
Multumesc "tot un medic"…acum toata seara m am gandit cam cine sunteti..M-ati facut f curioasa:)
baietelul meu de 1 an si 4 luni tuseste productiv si respira greu. medicul de fam. mi-a recomandat eurespal sisop si zinat. ce ma sfatuiti?
buna seara,
copilul meu, care are 10 luni, a fost diagnosticat cu bronsiolita, iar tratamentul este urmatorul:
-sinupret sol 7pic zilnic,
-picaturi nazale cu neomicina – dimineta si pranz, cate o picatura in fiecare nara
-nassic – 1+1 pic x 2ori /zi (pranz)
-Xyzal sol 5pic/zi dimineata -7zile;
-aerius sirop 2.5ml/zi seara -7 zile;
-aerosoli cu adrenalina 1% 0.5ml+ser fiz 2ml 5 zile;
-la 10 min aerosoli cu flixotide 0.5/2ml – 1ml+2ml ser; 7 zile
Mi se par un pic cam multe medicamente; iar xyzal-ul si aeriusul fac cam acelasi lucru.
Va rog sa-mi transmiteti parerea dumneavoastra. Va multumesc mult.
Exista si pentru copii Isoprinosin?
Acum am înțeles ce se petrece in corpul fetiței mele de 4 luni care tocmai a fost diagnosticată cu bronsiolita. Foarte explicit articolul! ASA am înțeles ca am procedat corect din instinct,fără sa știu diagnosticul in prealabil. Multumesc!
Excelent articol! Foarte explicit si pe intelesul tuturor! Va multumim!!!
Multumesc si eu!
salbutamol sirop a primit? efectul este f limitat, dar imp este ca i a trecut, ceea ce inseamna ca ii trecea oricum. Ralurile nu indica suprainfectie. Mai dureaza pn la astm, si dc ar fi sa vbim probabil ar fi unul indus viral.Nu cred ca e cazul sa va agitati, nu a fost nici unul dintre episoade forma severa, nu ati ajuns in spital etc. Eu asa as proceda:)
Bronsiolitele repetate da, nu inseamna neaparat drumul catre astm, dar trebuie sa fiti in alerta dc tot repeta episoade bronho-obstructive. Nu, dc face iar il vede medicul si trateaza. Nu uitati de aerosoli!
buna ziua,
de vreo 2 sapt baietelul meu de 1 an si 8 luni tuseste de 1-2 ori dimineata la trezire-tuse plina.in restul zilei, absolut deloc.i-am facut cateva zile aerosoli cu 1 ml acc si cu 1 ml dexa plus 1 ml ser, pt ca are nasul usor congestiv, dar tusea a ramas.imi recomandati vreun tratament sau sa continui cu aerosolii?
multumesc
dexa nu e indicat in aerosoli decat la varste f mici, preparatul nu este conceput de producator pt aerosoli.Se inclocuieste cu un preparat corticoid destinat de ex flixotide. Acc nu folosesc niciodata in aeros la copilul mic pt ca incarca de secretii. In rest e nevoie de consult ca sa opinez.
Buna ziua. Fetita mea, in varsta de 1 an si 10 luni, face bronsita din cauza umiditatii crescute din aer. De doua ori s-a intamplat din aceasta cauza. I-am facut aerosoli cu ventolin si fluimucil si cate un puf de flixotide pe zi (recomandarea medicului). A mai facut 2 bronsite din cauze virale pentru care a facut, pe langa aerosoli, injectii cu dexa si antibiotic (ampi cu genta). Ce ar trebui sa fac pentru ca micuta mea sa nu se mai imbolnaveasca din cauza aerului umed?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
O zi buna!
buna ziua baietelul meu de 6 luni are lunar bronsiolita se poate administra ceva pentru imunitate?multumesc
Felicitari pentru material! Foarte clar si pe intelesul nostru.BRAVO Irina.
MULTUMIM FRUMOS, D-na Doctor.
Adriana P
Cea mai cautata oferta de lucru a anului! Vrem sa extindem fenomenul care s-a declansat deja! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: nicoleta_rosnovat@yahoo.com
Buna seara am o fetita de 3 luni jumate de cand am nascut are tot timpu mucusori mia facut o fata bronsolita si ia facut de 2 ori aerosol in spital si atat tratament iar acuma iara I se aude ceva zgomot cat resira nu mai stiu ce sa fac oare are probleme cu polipi sau face alergie ? Multumesc
Buna seara am o fetita de 3 luni jumate de cand am nascut are tot timpu mucusori mia facut o fata bronsolita si ia facut de 2 ori aerosol in spital si atat tratament iar acuma iara I se aude ceva zgomot cat resira nu mai stiu ce sa fac oare are probleme cu polipi sau face alergie ? Multumesc
buna am si eu o intrebare de obicei cate picaturi de ventolin in aerosol?am o fetita de 1 an si 6 luni a facut bronsolita am fost cu ea la medicul de familie mia dat tratament si nu siau facut efectul si vreau sa ii fac aerosol si nu mai stiun cate picaturi de ventolin sa pun….va rog ajutati-ma!multumesc
Ventolinul e o subtanta periculoasa, nu se da dupa ureche sa stiti:), doza se calculeaza in mg/kilogramcorp(kcg), undeva la 0,1 mg/kgc/doza si apoi stiind concentratia ventolinului se afla ml.Mergeti iar la medic!
Buna ziua
Fetita mea care are o forma destul de severa de bronsiolita a primit de la pediatru urmatoarul tratament: eurespal, sumetrolim, salbutamol si aerius. Toate siropuri…Dupa ce am citit articolul, am inceput sa am dubii asupra efcientei tratementului si a profesionalismului pediatrului