Vegetatiile adenoide – adica polipii, exista in mod obisnuit de la nastere la oricare dintre copiii nostri. Ca nu sunt inflamati asta nu inseamna ca nu exista. Punctul de plecare al multor infectii, polipii nu sunt numai cauza viitoarelor adenoidite la copilul ceva mai mare dar si sursa nelinistii proaspetilor parinti, care vor cu tot dinadinsul ca nou nascutii sa nu aiba nimic in nas, sa nu sforaie, fonfaie sau sa respire greoi. De cele mai multe ori vegetatiile adenoide sunt ceva mai mari in comparatie cu locsorul unde exista- adica nasul copilului. De aceea, de multe ori, fara a fi raciti, nou nascutii sau sugarii sforaie. Ne facem probleme daca odata cu cresterea fenomenul nu dispare ba dimpotriva se accentueaza. Insa si aceasta este o alta discutie.
Ceea ce trebuie retinut este faptul ca batista sugarului se foloseste doar cand sugarul este RACIT, ii curge nasul/ are nasul infundat, pe o perioada scurta de timp si nu zilnic. Pentru curatirea de zi cu zi a nasului este suficient serul fiziologic alternativ in fiecare nara.
Sugarul din garda suferea de o infectie la nivelul cornetului nazal, o stafilococie cutanata care din pacate avea si un punct de necroza, cu o evolutie foarte rapide – in 24 de ore pe nas ii aparuse initial ca un cos (relatau parintii) care s-a extins rapid. Ca si fenomene generale copilul s-a prezentat cu febra ridicata -39 grade care ceda extrem de greu la medicatia antitermica uzuala. Totul este posibil sa fi avut ca punct de plecare tocmai folosirea exagerata si absolut nenecesara a aspiratorului nazal. Copilul nu era racit , dar era zilnic aspirat in nas cu batista bebelusului inca de la nastere. Riscurile acestei banale -doar aparent – infectii sunt foarte mari, incluzand mai ales apopierea locului infectiei de structurile cerebrale, comunicarile cu sinusul cavernos, coroborate cu vascularizatia locala foarte bogata. In concluzie riscul unei meningite sau ale unui sepsis fiind extrem de mare copilul primeste antioterapie cu spectru foarte larg, chiar doua antibiotice din doua clase diferite, tratament local realizat de medicul ORL-ist si probabil o internare de durata.
Sa nu uitam asadar inainte de a face bine , sa nu facem rau!
Impetigo bulos- infectie stafilococica. Imaginea nu arata si necroza, este doar demonstrativa si nu apartine pacientului internat.
Daca informatiile ti s-au parut utile te poti abona pentru a primi noutati prin subscriere urmand acest link Abonare prin e-mail
Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
12 Comments on "Batista bebelusului -din nou"
Buna ziua,
Cred ca in loc de batista bebeluslui + aspirator, se poate folosi si aspiratorul nazal MARIMER. Practic, functioneaza aprox. ca batista bebelusului, cu deposeborea ca nu trebuie conectat la aparatul pr. zis, ci la gura mamei (pt suctiune). Ca si pret, ambele sunt in jur de 30-35 ron.
Multa sanatate,
Iuliana
Da, este perfect adevarat. Sunt insa o multime pe piata avand acelasi principiu de functionare sb denumiri diferite, personal primul pe care l-am vazut era de la Vibrocil . Nu stiu dc era si primul pe piata. Intr-adevar ORL istii s-au cam saturat de batista, considerand-o prea agresiva cu mucoasa nazala, dar si datorita zgomotului.Comentariul dumneavoastra este foarte pertinent, multumesc.
In perioadele de raceala ale copiilor nostri, cu secretii abundente, aspiratoarele de gura nu faceau fata. Tot batista bebelusului ne-a scos din impas.
Recunosc ca si pt noi este valabil acest comentariu.Batista bebelusului cea mai nou, contestata a fost vitala.Dupa 2 ani insa nu a mai fost chip cu Andrei.De altfel sper sa nu mai fie nevoie, dar dc va fi..sa sufle nasul!Multumesc pt comentariu 🙂
Buna ziua, vreau sa va intreb ceva referitor la nasucul fetitei mele cele mici in permanenta am impresia ca este infundat si respira cu gurita deschisa si mai si sforaie usurel, credeti ca ar putea fi vorba de polipi?
nu folosim batista decat atunci cand este racita si are mucisori pe care inca nu stie sa ii sufle la 9luni.
va multumesc anticipat pt raspuns
Da cred ca are polipi. Consult ORL s-ar impune si masuri la recomandarea medicului ORL ist! In general operarea polipilor se face dupa varsta de 3 ani dar masuri ajutatoare puteti lua de acum.Sanatate!
Felicitari pt blog, acum l-am descoperit 🙂 este f util, m-am abonat la noutati … o sa revin si eu cu intrebari deoarece am un baietel de 6 ani si multe necunoscute:)
ce analize trebuiesc facute pentru a depista daca baietelul meu are polipi?
doar consult ORL pediatric
Buna ziua,
Sunt mamica unui baietel de 1 luna. De dimineata am fost la medic si mi s-a spus ca are "putin rosu in gat" si mi-a dat reteta pt osmapox si mi s-a mai spus sa-i cumpar batista bebelusului. Va intreb: este bine ospamox pt bebe de 1 luna si sa-l aspir cu batista…ma gandesc ca este prea mic pt antibiotic si pt aspirat.
Buna seara
Am un bebe de 8 luni care are foarte multi mucisori ii scot cu batista bebelusului dar dupa 2-3 ore are din nou mucisori si cand suge se ineaca de la ei.
De cate ori pe zi pot folosi batista bebelusului?
Eu am incerc sa il curat maxim de 3 ori pe zi insa astazi a fost nevoie inca o data inafar de cele trei dati…
Cat timp e racit de cate ori e nevoie