Imi amintesc si acum discutiile interminabile pe care le-am avut cu cei din familie despre acest accesoriu considerat oarecum neesential: salteaua. Socul cel mare l-au avut bunicii auzind cam ce fel de idei aveam noi depre salteaua din “mocos”. Primul argument: eu am avut saltea din iarba si nu am murit. Tocmai aici este diferenta : in trecut se obisnuia sa existe saltelute din paie, iarba uscata practic (cea mai “bio” era din trifoi ), dar in timp au aparut cele din burete, mai usoare, mai ieftine, mai usor de achizitionat. Timpul a dovedit, ca intotdeauna nu vi se pare? ca originalul este imbatabil. Astazi cele mai cautate sunt cele din fibra de cocos (mocos :D) (am fost tentata sa pun ghilimele la fibra dar nu e gluma, pe cuvant, e chiar fibra) sau cele tip relaxa.
Ce trebuie sa aiba o saltea pentru a fi potrivita unui nou nascut? Ca si textura sa fie un pic mai rigida, astfel incat sa poata mentine curburile fiziologice ale coloanei vertebrale nemodificate. Industria insa ofera mult prea multe variante pentru viitorii parinti care poate acum vad pentru prima data aceste obiecte.
Cele mai utilizate asadar sunt cele din fibra de cocos tip sandwich. Acum si sandwic-ul acesta are mai multe posibilitati. Funny nu? Asa spuneau si bunicii cand ma trimiteau la plimbare cu salteaua cu tot. Cocos la mijloc si poliuretan pe laterale sau cocos pe lateral si poliuretan la mijloc? Sau toata numai si numai COCOS?:D Complex….As spune ca varianta optima ramane cea cu cocosul pe lateral, salteaua aproape..ideala pentru un nou nascut. Ce imi place in mod special dupa aproape 2 ani de utilizare este faptul ca este ca noua! Vara este extrem de racoroasa, oricat de mult iubeste (si-l iubeste nu gluma..) baiatul patul nostru, vara si-l prefera pe al lui, fara exceptii:) spre bucuria noastra suprema. Se intoarce la aproximativ 1 luna de pe o parte pe alta, se bate si se aeriseste.
Bine ar fi ca pentru prima luna de viata sa existe si protectie pentru saltele. Multi parinti m-au intrebat cum e cu nylonul acesta menit sa protejeze salteaua dar sa “incinga” sugarul. Alegeti neaparat acel produs care la interior are materialul impermeabil, iar la exterior bumbac. Se gaseste in aproape toate supermarketurile si evident nu este un produs romanesc. Din pacate. Valoarea lui nu depasteste cam 30-40roni.
Cu sau fara perna? Raspuns corect: FARA. Motivele sunt multiple si nu sunt doar cele intuite de noi toti legate de sufocarea nou nascutului care-si va afunda nasul in atat de simpaticul accesoriu sau de moartea subita a sugarului. Si atunci cum de toate, dar absolut toate seturile de lenjerie pentru copii de pe piata se vand cu perna? Sa aiba mai multe piese cu care sa ne/va ia ochii. Daca am pune perna sub capul sugarului barbia acestuia ar “cadea” in piept, iar in acest fel caile de acces ale aerului ar fi partial obstruate prin insasi pozitia curbata ale acestora. Imaginati-va traheea ca pe un tub relativ ingust pe care daca-l si indoi aerul va circula cu si mai multa dificultate. Cel mult se poate aseza un sul din prosop sub umerii! nou-nascutului, niciodata sub gat sau sub cap.
Lenjeria sa fie din bumbac si asa cum am mai spus fara aparatori laterale. Lasati copilul sa respire aerul din jur, lasati-i libertatea de a vedea si de a va cauta oricat de ornamentale si dichisite ar fi aceste acceste accsorii. Deja anticipez intrebarea: si daca se loveste cu capul de marginile patului? Va asigur ca atunci cand este atat de mic incat sa nu inlature singur aparatorile laterale nici nu este atat de mobil incat sa se loveasca. Iar atunci cand devine nu le mai tolereaza singur!
Ce este vital pentru saltea este sa fie POTRIVITA ca si dimensiuni patului. Potrivirea ar trebui sa fie cat mai exacta pentru a nu ramane spatii care sa preteze la accidente.
…….Imi amintesc ca si ieri cum intr-o zi de duminica toamna tarzie ne-am decis in sfarsit sa mergem sa cumparam ditai salteaua. Aveam o burtica rezonabila in dotare si ca de fiecare data cand mergeam la cumparaturi o emotie iesita din comun. Probabil am fost una dintre cele mai lacrimogene burtici de vreme ce la fiecare obiect nou cumparat ma emotionam pana la lacrimi spre disperarea sotului meu. Studiasem deja si online si offline ore intregi structura ..saltelei de parca urma sa fac un eseu pe tema. Vazusem o multime si ma decisesem si in functie de pret ce-i drept la o saltea de 140/70 conform imensitatii de pat achizitionate anterior care astepta intr-un colt momentul magic al montarii. Moment care era tot amanat din motive care tineau si de superstitie. Am ajuns atat de entuziasti incat vanzatorul care se uita cu disperare la ceas dornic sa plece acasa parea oarecum molipsit si la cererea mea expresa de a cauta in …depozit o saltea cu un alt..imprimeu a cedat destul de repede si parea chiar dornic sa-mi satisfaca toate placerile de femeie gravida gata sa explodeze.
Inutil sa spun ca niciodata dar absolut NICIODATA nimeni nu a apucat sa mai vada imprimeul dupa ce s-a nascut copilul, din simplul motiv ca intotdeauna se doarme pe cearceaf si nu pe imprimeu direct, fie el cu cele mai simpatice figurine. Imi amintesc si acum cam cat de greu a intrat salteaua in masinuta noastra destul de voluminoasa de altfel, cum ne chinuiam eu si tati sa inchidem usile din spate ca in filmele acelea de care radem cu totii si cum imi imaginam eu ca vom cara salteaua pe capota de sus spre deliciul celor din jur si disperarea sotului meu.
Am ajuns victoriosi acasa unde am depus salteaua inhaimurata in sacul de rigoare sa se sprjine de un perete o buna bucata de vreme pana cand a sosit acel moment magic. Si pt ca zilele acestea se implinesc doi ani de atunci tot ce va doresc este sa traiti si sa savurati!O singura data se naste primul copil din viata noastra si desi invechita zicala este perfect reala: o singura data este prima data!
Daca informatiile ti s-au parut utile te poti abona pentru a primi noutati prin subscriere urmand acest link Abonare prin e-mail
Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
9 Comments on "Salteluta sau …splendoare in “iarba” de cocos"
sa stii ca nu stiam ca la o luna se bate si se aeriseste, era cam de la sine inteles, dar nu am stiut
inca o informatie noua, nu am sriut ca aparatorii nu sunt bunci, eu la Vlad si acum ii tin, desi are 1 an si 10 luni.
Aparatorile nu sunt neaparat contraindicate, parerea mea este ca e mai bine fara, copilul te poate vedea mai usor si asa cum am mai spus se aeriseste mai bine.Recunosc insa ca sunt foarte dragute si dau impresia de "culcus" puiului de om.
Am cumparat o saltea "minune" cu iarba de mare tip sandwich de care duoa numai 6 luni sunt f nemultumita. S-a deformat desi copilul meu nu a inceput sa sara inca pe ea….Cat despre aparatori am ales unele medii ca si inaltime..E loc si de respirat si din fericire o impiedica sa-si bage manutele si picorusele printre bare.Copilul meu se rasuceste precum un titirez in somn si am noroc cu aparatorile care o mai feresc putin de cucuiele iminente deja:)
Buna Irris. Problema cred ca este si a patutului.Distanta standard dintre zabrele nu cred ca este respectata.Pe mai toate siturile straine este trecuta ca fiind egala cu 2.38 inch adica 6.05 cm. In Romania din pacate standardele nu numai ca nu sunt respectata, dar ele nici nu exista, din pacate.Si nu cred ca esti stresata mai mult decat alte mamici 🙂 Enjoy tot timpul tau cu copilul, este nepretuit si…nu se mai intoarce. Din pacate…
Fibra din nuca de cocos asigura un suport ferm si in acelasi timp confortabil. Datorita acestei materii prime naturale,salteaua asigura un mediu sanatos si permite dezvoltarea corecta a coloanei vertebrale a copilului. Fibra de cocos permite aerisirea in permanenta a saltelei evitand astfel formarea de alergeni si inlaturand mirosurile neplacute ce pot aparea in timp. Fibrele de cocos asigura o mai buna izolare termica cat si un confort superior. Ofera-i copilului tau posibilitatea de a avea un somn linistit pe una din saltelele ortopedice si super-ortopedice cu fibra de cocos http://timez.ro/saltele-din-cocos-si-hrisca-pentru-patutul-bebelusului/