“Copilul meu are febra!! Cat are temperatura? 37,3!!!…si zambetul medicului cumva compatimitor”
Astazi doar despre cum masuram temperatura.Termometrul, instrumentul acela atat de cunoscut, dar de care multi parinti uita in secunda in care realizeaza ca puiul de om “frige”. Primul gest acesta ar trebui sa fie: ce temperatura are de fapt, pentru ca atat parintii cat si medicul sa fie bine si corect informati. Ce fel de termometre sa utilizam, cum sa facem in asa fel incat sa nu suparam copilul, sa nu-l deranjam prea tare? Medicul este insa interesat de acuratetea masuratorii si mai putin de disconfortul pe termen scurt provocat sugarului.
Singura temperatura corect masurata la copilul sub 6 ani este cea masurata INTRARECTAL. Asadar nici un termometru tip suzeta sau cel de frunte nu ne ajuta si nu va furniza informatii corect sau mai exact spus, interpretabile corect. Pentru uzul general recomdand exclusiv masurarea temperaturii intrarectal.
Termometru cu mercur, cu alcool sau electronic? Imi amintesc cu rusine, as putea spune, ca in primul an de rezidentiat chiar le spuneam parintilor ca singurul cu acuratete maxima este cel cu mercur, clasic, la care trebuie asteptate in medie 5 minute pentru a inregistra temperatura corect. De ce cu rusine? Pentru ca inca din 1990 s-a decis ca folosirea termometrelor cu mercur este considerata prea riscanta, iar mercurul folosit toxic pentru organismul uman astfel incat pe scara larga s-a recomandat incetarea folosirii acestui tipde instrument.Termometrele electronice cu capul flexibil par a fi cea mai buna alegere.Termometrele tip suzeta ar trebui tinute strans in gura, pe o perioada suficienta si s-a dovedit in timp ca valorile inregistrate nu sunt neaparat si cele reale. Erori mari au oferit si cele de frunte cu infrarosu, de aceea nici macar nu le-am luat in considerare atunci cand am cumparat cele necesare baiatului meu. Pretul acestuia mi se parea chiar prohibitiv pentru informatiile pe care le oferea, dar aici este din nou o posibila? (ramane de vazut in timp) manipulare a parinilor care dornici de a oferi confort maxim copilului cumpara in necunostinta de cauza.
Ma declar mare fana a firmei Omron.(disclaimer: acesta NU ESTE un post publicitar, are la baza propria experienta). Poate pentru ca e japoneza, made in Japan nu in alta parte :D, poate pentru ca am avut de a face mult cu produsele lor si nu am fost dezamagita. Deloc.
Iata ce scrie pe situl lor:
1. metoda de masurare a temperaturii cea mai de “incredere” este cea intrarectala. Intervalul de referinta este : 36,2-37,7 grade Celsius.
2. masurarea orala se poate face in 2 feluri : sub limba sau in dreptul obrazului (nu stiu cum tipul suzeta respecta vreuna din metode??) Ambele metode dau valori cu 0.3-0.8 grade Celsius mai mici decat valoarea intrarectala, dintre cele doua de preferat fiind cea sublinguala.
3. masuarea axilara: dureaza mai mult, termometrul trebuie mentinut foarte strans pentru a nu masura de fapt temperatura ambietala, la adult diferentele fata de masurarea intarectala pot varia intre 0.5-1.5 grade Celsius, evident tot in minus. La copii aceasta diferenta poate fi mai mica tocmai pentru ca acestia nu tin foarte strans termometrul axilar. (later edit: daca masurati temperatura axilar cu un termometru electronic, mentineti 5 minute aceasta masuratoare, inclusiv dupa sunetul care arata ca temperatura s-a stabilizat. Veti observa ca aceasta continua sa creasca si se va stabiliza cam in 5 minute!)
Am folosit mult timp Omronul din dotare cu mare succes. In ultimul timp Andrei insa a crescut si nu este o placere pentru nimeni, asadar am cautat pe piata un alt termometru care sa respecte cele doua calitati : rapiditate pentru a micsoara disconfortul, dar si exactitate. Am dat peste ceilalti “rigurosi” si lumii, :D, germanii care ne-au oferit termometrul Hartmann cu capul flexibil care masoara in sub 10 secunde si pe care-l recomand cu toata increderea.
Despre febra propriu zisa alta data.(later edit: am scris despre febra inca alte doua articole, despre ce inseamna febra si despre tratamentul febrei, sper sa va fie de ajutor) Sa speram ca in aceasta perioada ne ocoleste pe noi toti, dar mai ales pe copiii nostri.
Daca informatiile ti s-au parut utile te poti abona pentru a primi noutati prin subscriere urmand acest link Abonare prin e-mail
Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.
Leave a Reply
4 Comments on "Cu sau fara termometru"
sfaturile utile pt copii nostri intotdeauna sunt bine primite
Multumim pentru sfaturi, foarte utile. Sa intelg ca pentru bebelusi de cateva zile si luni se recomanda pentru exactitate masurarea temperaturii in mod intrarectal. Deci termometrele electronice cu capul flexibil pot fi folosite intrarectal si sunt cea mai buna solutie la bebe? Multumesc, Mihaela
Dar când bebe 1.7l, nu sta sub nici o forma sa ii iau temperatura, doar când doarme, iar si atunci simte, cum sa procedez?
Efectiv nu pot sa-i iau copilului temperatura interrectal, nu pot. Am luat ceva de la Omron pentru frunte si ma descurc cu el. Un articol foarte bun