Alergiile alimentare: alergia la alune

Deunazi imi scria pe mail un tatic cum ca articolele mele despre diversificare difera, scrise la interval de cativa ani, cu alte cuvinte ˝ma contrazic˝. Ca difera este perfect adevarat, ca ar putea parea ca ma contrazic este o modalitate de a privi aceasta continua updatare sau sa o numim imbunatatire. Se intampla uneori ca noile recomandari sa ne surprinda chiar si pe noi, medicii pediatri, realizand cam cat de diferit este ceea ce se este de recomandat in acest moment, comparativ cu momentul initial in care am aprofundat un anumit subiect, in timpul facultatii sa zicem.

Asadar pe scurt unul dintre subiectele “hot” din 2015, intr-o pediatrie a alergiilor si a intolerantelor alimentare, intr-un 2015 in care noi, parintii devenim din ce in ce mai atenti la ce mancam si cat mancam, mai intai copiii nostri si apoi si noi.

Despre ALUNE. Daca luam la rasfoit orice carte de pediatrie din care mi-am dat eu si colegii mei pe rand examenele fie ele de stagiu, apoi de admitere in rezidentiat, sa nu mai vorbim de specialitate (care inca se da dupa carti publicate inainte de a ma naste eu, si nu’s chiar tanara), dansele, alunele nu sunt aliment de diversificare inainte de un an nici vorba.

alergia_la_alune

sursa foto: https://pixabay.com/en/food-peanut-nuts-624600/

 

Ce s-au gandit niste oameni destepti, pe care in era internetului avem si noi ocazia sa ii citim? Au observat ei ca alergia la alune este in continua crestere (ca si frecventa) si s-au gandit sa faca ceva. Si ce au facut? Au adunat 640 sugari considerati la risc pentru a dezvolta alergie la alune ( eczeme severe, dermatita atopica, alergie la ou). Varsta medie a sugarilor a fost 7,8 luni. Au fost testati cutanat (prick test) pentru alergia la arahide, iar cei care au avut un test pozitiv au fost “mutati” intr-un grup “de evitare” a alimentului testat. Ce  a urmat a fost destul de interesant si anume:

– cei care au avut un test negativ cutanat (deci teoretic nu au alergie la alune) au primit o cantitate mai mica de alune, 2g, administrare unica

 

– cei care au avut un test pozitiv cutanat (deci teoretic au alergie la alune) au primit o doza mai mare de alune (3,9g) pe cale orala. Mai departe din acest grup: cei care au avut reactii alergice de orice fel (cutanate, respiratorii) au fost “mutati” in grupul de “evitare”. Cei care nu au dezvoltat la aceasta prima  incarcare nici un fel de reactie au continuat sa primeasca cantitati in crestere de alune, pe parcursul a 60 luni, 3 mese/zi.

Care au fost rezultatele? La 60 luni de la debutul testului, dintre cei cu test initial negativ cutanat  13,7% din grupul “de evitare” si 1,9% dintre cei care au primit alune au dezvoltat alergie la alune (semnificativ statistic), in timp ce din grupul cu test cutanat pozitiv 35,3% au dezvoltat alergie din grupul “de evitare” si numai  10,6% din grupul celor care au primit cantitati crescute de alune, zilnic, 60 luni, 3 mese/zi.

Ce spun medicii care au condus acest studiu? “Atunci cand am inceput acest demers ne-am gandit ca ar putea fi un efect, dar nu ne-am gandit la ceva atat de mare“. Este un studiu corect, publicat de toate jurnalele serioase de pediatrie si alergologie si probabil o piatra de hotar pentru viitor. In acest moment noile recomandari ale Academiei Americane de Pediatrie sunt pentru introducerea cat mai precoce (4-11 luni) ale alunelor/arahidelor in alimentatia copiilor aflati LA RISC pentru a dezvolta alergie alimentara, in scopul scaderii frecventei pe termen lung.

Suprinzator? Foarte! Implementarea acestei recomandari este intr-o evidenta contradictie cu tot ceea ce stiam noi, medicii pediatri pana in acest moment. Si nu pot pune punct, ci doar punct si virgula ;

Toate articolele din acest blog sunt scrise de Irina Costache, medic pediatru.


  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

3 Comments on "Alergiile alimentare: alergia la alune"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
g c
Guest

Surprinzator!si intradevar foarte diferit de ceea ce stiam noi parintii cu privire la acest subiect.

Cristina
Guest
Cristina

Asta inseamna ca urmatorii pasi ar fi introducerea tuturor alergenilor la inceputul diversificarii. Nu e asta o agresiune foarte mare asupra stomacului si a intestinului?

mimi35
Guest
mimi35

f interesant. Despre alergia la caldura: se poate aplica la fel o desensibilizare? Multumesc