Diversificarea alimentatiei (2)

…dupa o prima saptamana de adaptare “neonatala” in stagiul de nou-nascuti de la Maternitatea Giulesti, iata-ma inapoi printre randurile blogului meu. Inutil sa mentionez cam cum mi s-au umplut ochii de  lacrimi in prima zi cand m-am regasit printre atatia copii abia nascuti si cum un deja-vu m-a napadit de parca ar fi fost ieri. Sau cum m-a apucat o furie interioare de neexplicat intrucat nu vedem nici o posibilitate ca sa ma gandesc la fetita pe care mi-o doresc atat de mult 🙁 . Dar asta este cu totul alta poveste…

Din momentul in care am decis ca sugarul poate fi diversificat apare intrebarea: cu ce sa incepem? In Romania de cele mai multe ori diversificarea incepe cu sucul de fructe, spre deosebire de SUA de exemplu unde diversificarea incepe cu cerealele speciale pentru copii.


Sunt pareri care spun ca nu este bine sa incepem diversificarea cu fructe, acestea fiind mult mai dulci decat legumele de exemplu. Toate aceste pareri contradictorii  nu determina altceva decat confuzie si incurca mama in a alege, asa cum de fapt isi doreste orice mama, sa faca “cel mai bine” pentru propriul copil. De aceea cel mai bun sfat este de a urma…sfatul pediatrului copilului  nostru. Puericultura nu este o stiinta exacta, dar are regului clare dupa care sa ne ghidam:

1. se introduce cate un aliment la fiecare 3-4 zile asteptand sa  vedem cum este  tolerat digestiv sau daca apar eventuale reactii alergice

2. alimentele sunt bine triturate inainte de a fi oferite copilului, nu este momentul inca pentru ” finger foods”

3. continuati sa alaptati copilul dupa fiecare masa, cel putin in primele luni ale diversificarii

4. hidratati bine sugarul , prea multe mese solide si aportul de lichide putine pot determina constipatie

5. nu se condimenteaza mancarea cu sare sau zahar pana spre varsta de un an

6. se evita alimentele cu potential alergizant cum sunt capsuni, kiwi, albusul de ou, alte fructe exotice etc pana spre varsta de un an.

andrei diversificare3De altfel nu inteleg mamicile care din dorinta de a fi cat mai in trend? ofera copilului tot felul de fructe importate care stau cu lunile in supermarketurile tarii si de care nici unul dintre parinti nu a avut parte in copilarie. Recomand copilul sa primeasca fructele de sezon, fructe cu care familia a fost si va fi obisnuita si mai putin restul exotismelor din categoria: mango, papaya, ananas, mai ales cand nu stim exact provenienta lor. Sursa maxima de vitamina C de exemplu nu se gaseste in fructe, in citrice asa cum s-ar crede probabil, ci in legume, ardeiul gras fiind cel mai bogat in acest nutrient. Sunt numeroase discutii si pentru citrice, cele mai multe opinii din ultima vreme le considera alergizante si de oferit copilului spre varsta de un an. Controverse maxime a nascut si banana care este considerata cu potential alergenic mare si in afara tarii se ofera dupa 8 luni.

7. nu se administreaza carne de porc copilului pana la 2 ani si chiar dupa.

Inceperea diversificarii cu cereale, atat de preluata in ultima vreme si de pediatrii modernisti din tara nu are “nimic magic” in plus. Imbogatite intr-adevar cu fier, cerealele nu au insa acel tip de fier care sa-l faca sa fie foarte bine absorbit de organism , astfel incat carnea trebuie rapid introdusa , mai ales in alimentatia sugarului alaptat pentru a preveni anemia feripriva carentiala.

Ideea cum ca sugarul nu va mai accepta legumele pentru ca a primit anterior fructe dulci este desi incetatenita printre mame si bunici, falsa. Laptele de mama este mult mai dulce decat orice alt fruct si totusi sunt copii care accepta bine orice ar manca si altii extrem de mofturosi. Asa cum este un mit faptul ca tuturor copiilor le place mancarea dulce si se incearca la cei care refuza alimentatia solida imbogatirea cu glucoza pulvis.Copilul propriu a fost un mare mofturos si nu manca solid decat cu foarte mare greutate. Incercari disperate de a-i indulci mancarea nu dadeau roade, pana cand am realizat ca Andrei mananca mai degraba iaurt foarte acru sau branzica facuta in casa cu lamaie decat altceva.

Ca o concluzie, ordinea inceperii nu este atat de importanta, cam dupa 6 saptamani copiii au cam aceleasi mese. In tara fructele se obinuiesc a se oferi la masa de ora 10, legumele la ora 14 , iar cam dupa varsta de 7 luni masa de lapte de ora 18 se inlocuieste cu o gustare care sa cuprinda iaurt sau fructe cu branza, sau papanasi, budinca etc.

Sucul de fructe trebuie rapid inlocuit cu pulpa de fruct pentru a beneficia de toti nutrientii si toate fibrele continute.Dupa 7 luni fructele se pot amesteca cu branza facuta in casa, din lapte obisnuit prin fierbere si folosirea pastilelor de calciu lactic sau cu lamaie.

Legumele se introduc fara o anumite ordine, respectand insa ideea cate un aliment la 3 zile si dintre legumele de prima intentie sunt pastarnacul, patrunjelul, morcovul, cartoful, dovlecelul, ardeiul. Prefer administrarea lor sub forma de piure pentru a fi cat mai concentrata, si mai putin sub forma de supa, mai ales la copilul care este mofturos si accepta doar cateva lingurite.

Carnea se introduce dupa 6 luni, intai de pui si apoi si vita. Inutil sper sa mai adaug faptul ca toate prepararile termice se vor face prin fiebere sau la cuptor, fara sa prajim ceva. Se poate folosi steamurul sau alimentele pot fi fierte obisnuit, fara sa exageram in privinta “evaporarii” tuturor vitaminelor.

Nu am pomenit cuvintele magice “mar cu biscuiti” pentru ca biscuitii sunt fabricati din faina cu gluten si este demonstrata necesitatea intarzierii introducerii glutenului- care este un continut al anumitor cereale si nu un adaous chimic- cat mai tarziu dupa varsta de 8-10 luni. Putine cereale sunt cele fara gluten, practic in Romania doar cele pe care scrie “de la 4 luni” sau cele bio.

Mai toate recomandarile care privesc diversificarea se incheie cu ideea ca trebuie sa avem toleranta, rabdare, sa lasam copilul sa invete gustul, sa ii respectam placerile si daca nu vrea un aliment sa mai asteptam cateva saptamani pana sa il reintroducem, sa nu masuram cat mananca si sa savuram mesele cu el. Va doresc sa aveti copii care sa manace pentru ca experienta m-a invatat ca este foarte usor de zis si  greu de aplicat.

Leave a Reply

21 Comments on "Diversificarea alimentatiei (2)"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Irris
Guest

Sunt exact aceleasi lucruri pe care le stiam si eu,m am linistit!Chiar eram curioasa in privinta fructelor si legumelor exotice ca am observat si eu ca sunt la mare moda si as fi vrut sa le incerc…dar mai bine nu!
Acomodare cat mai lina in noul stagiu!

Irina Costache
Guest
Irris da, si eu zic ca mai bine sa mai asteptam. Sa ne bucuram de ce mai avem inca natural, in afara tanjesc dupa fructe si legume cu gust si miros. Multumesc, este destul de greu in noul stagiu, pare alta meserie cu adevarat, contactul cu chirurgia schimba modalitatea de a privi lucrurile, te aspreste putin ca medic si te face uneori sa poti sa fii mai insensibil. E dura situatia, treci cat ai clipi de la durerea imensa a unei sarcini pierdute la 26-27 saptamani, la fericirea unui copil sanatos la termen. E un roller- coaster care te soarbe… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

Irina, ce ceaiuri folosesti tu pentru bebica? Ce parere ai despre ceaiurile granulate (humana, hipp)? Multumesc.Irina P.

Irina Costache
Guest

Irina P, eu personal nu i-am dat ceai lui Andrei pt ca el era alaptat si apoi nu le-a mai dorit.Nu am nimic impotriva ceaiurilor speciale pt copii, dar imi plac cu adevarat cele din plante 🙂

cutiutacubijuterii
Guest

Irina draga mea, sa stii ca de cand mi ai zis faza cu ardeiul, i am dat lui Vlad foarte mult ardei gras, si chiar cred ca e foarte bogat in vit C, mult7umim de sfat…..la vlad a fost simplu cu diversificarea…..sa te tii acum la Irina Balerina….fitoasa mea mica

Simona
Guest

question: care este motivul pentru care nu se da copilului carne de porc? vad ca este o parere larg raspandita in romania, dar nu si in alte tari, unde se recomanda carnea de porc de pe la 8-10 luni. personal i-am dat fetitei mele de pe la un an si ceva – m-am gandit sa poata sa o mestece cat de cat. dar nu am inteles niciodata de ce in romania se fereste lumea de carne de porc.

Irina Costache
Guest

Argumentul cel mai des folosit este ca este foarte grasa-bogata in lipide nu de cea mai buna calitate si ca in primii doi ani se formeaza adipocitele viitorului adult, deci cate celule grase formam in primii 2 ani cu acelea vom trai toata viata

Simona
Guest

Irina, multumesc pentru raspuns. Nu m-as fi asteptat niciodata ca asta sa fie explicatia care circula, deoarece se stie ca grasimea este esentiala pentru dezvoltarea copilului in primii ani. laptele de vaca de ex. se recomanda sa fie integral, ce putin pana la 2 ani, iar asta e o opinie preponderent acceptata si in romania. Iar formarea celulelor adipoase, care nu mai dispar, eu as asocia-o mai degraba cu dulciurile decat cu carnea de porc.

OanaC
Guest

ce parere aveti despre laptele de capra? Cand poate fi dat copilului si ce recomandati fiert sau nefiert?

roxana
Guest

buna,
am inceput diversificarea fetitei mele de 6 luni, fara nici un succes din pacate. nu vrea nici cum sa renunte la laptele matern (ea a papat doar cu biberonul nu a vrut sa stea la san). am avut succes 2 zile cu sucul de mere + piure de mere si atat. refuza inclusiv laptele praf iar lapticul meu e pe sfarsite. incep sa fiu disperata ca refuza orice altceva decat lapticul meu 🙁
este vreun secret in inceperea diversificarii? 🙁
ce lapte praf recomandati pentru copilasi de 6 luni? (eu am incercat humanna)
multumesc,
Roxana

Irina Costache
Guest

Laptele de capra dupa 1 an cel mai devreme si nu recomand decat laptele fiert. 🙂 Succes!

Sandra
Guest
Buna ziua!Am inceput diversificarea fetitei mele – care are aproape 6 luni (5 luni si 3 saptamani) de doua zile..la sfatul pediatrei, am inceput cu 5 ml suc de mere, iar a doua zi i-am dat 5 ml suc de morcov. Desi a acceptat cu placere ambele sucuri, dupa sucul de mere a durut-o burtica, a avut gaze intr-una si a fost extrem de maraita..ce trebuie facut ca sa-i elimin disconfortul abdominal? este normal sa reactioneze asa dupa sucul de mere? mentionez ca am alaptat-o si o alaptez in continuare. De asemenea, as dori sa stiu daca trebuie sa incep… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

buna! as avea si eu o intrebare, care este laptele recomandat pt copii? fetita mea are 9 luni si 2 sapt, ma refer la iaurturi, cat de gras trebuie s afie? mie pediatra mi-a zis sa-i iau de cel mai slab, de 1,5% sau chiar mai putin, si branzica la fel sa i-o fac din lapte degresat sau iaurt mai slab. iIn acelasi timp, medicul de familie mi-a zis sa-i fac din lapte integral…am 2 pareri diferite, pe care s ao ascult? Mentionez ca pediatra mea este si nutritionist pentru copii.
va multumesc!

oana
Guest
oana

ROXANA am nevoie de sfatul tau: sunt in acceasi situatie ca a ta.fetita mea intr-o sapt face 6 luni ,este hranita exclusiv la san ,nu a vrut niciodata nici un fel de ceai si nici o formula de lapte.Vrem sa incepem difersificarea si nu stim cum.Diferenta este ca bebe al meu nu vrea biberon,nici suzeta.Deja au iesit 2 dintisori,nu a plans si nici nu a facut febra ,doar au mancat-o gigiile si tot nu a vrut suzeta sau inele speciale!

Alina
Guest

Noile cercetari si statistici arata ca introducerea glutenului trebuie facuta intre 4 si 6 luni. Intarzierea introducerii glutenului a dus la cresterea numarului de alergii la gluten in tarile dezvoltate.

Irina Costache
Guest

Totul recomand sa fie fiert! Laptele de capra ca si cel de vaca dupa 1 an!

Irina Costache
Guest

Alina multumesc pt comentariu asa am inteles ca ar fi noile tendinte dar as vrea sa ne precizezi concret si sursele tale

Anonim
Guest
Anonim

unde gasim adresa dvoastra de e'mail? 🙂
m'ar interesa si pe mine o schema de diversificare personalizata:)

multumim 🙂

Anonim
Guest
Anonim
Ce ne facem daca copilul de 6 luni refuza carnea?Si dupa ce am studiat de 2 luni multe surse referitoare la diversificarea alimentatiei am ajuns sa fiu mai mult nedumerita deoarece medici, teorii, mame cu experienta, studii etc se bat cap in cap si informatiile sunt diferite. Eu una nu prea sunt adepta carnii dintr-o mie si una de motive care nu intereseaza pe nimeni de aici, si nu inteleg de ce la un bebelus atat de mic se recomanda carnea de pasare, vita etc care se stie cat este de greu digerabila si se arunca cu pietre in peste… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

ardeiul gras trebuie intai fiert separat pentru a fi decojit ca sa-l putem pasa alaturi de celelalte legume?

Andreea Ene
Guest

Buna ziua! Baietelul meu are 1 an si 9 luni acum. Nu i-am dat inca capsuni, cirese, visine, kiwi. Cand ar fi ok sa ii dau?
Apoi alta intrebare pe care v-as pune-o ar fi pana cand ii dam lapte praf? Precizez ca la 1 an si 9 luni, are cam 90 de cm si 13,5 kg. Mananca orice destul de bine, nu avem probleme cu mancarea. Insa nu stiu pana cand sa ii dam lapte praf. La fel si Vigantolul. Multumesc! O zi buna!