Inainte de prima zi – Patutul

40 de saptamani in medie ii sunt necesare puiului pentru a fi pregatit de noua lui viata. Pentru unele viitoare mamici timpul poate parea foarte scurt sau dimpotriva asteptarea foarte lunga. Fiecare simte si traieste in felul propriu toata aceasta noua experienta pentru care poate nu suntem niciodata pe deplin pregatiti odata cu apropierea de termen apare si degringolada pregatirilor pentru “musafirul” atat de dorit. De la cumparaturi exagerate pana la refuzul de a cumpara si cel mai nesemnificativ obiect dedicat nou-nascutului, viitorii parinti experimenteaza un amalgam de sentimente. Sa trecem in revista cateva dintre obiectele as spune obligatorii de achizitionat inainte de ziua cea mare.

Sa le luam pe rand!

Patut de lemn sau din panza? Avantajele celui din lemn sunt: robustete, posibilitatea de a fi folosit pe timp mai indelungat, daca este cumparat cu dimensiunile potrivite si nu in ultimul rand curatarea mult mai usoara a acestuia. Musai cu grilaj reglabil!In alte conditii catre varsta de 1 an nivelul intermediar initial accesibil va deveni un nivel atat de jos incat copilul aproape va fi aruncat de la inaltime.Vopsea bio sau nu? Majoritatea patuturilor folosesc vopseluri netoxice asta pentru ca sugarii obisnuiesc sa linga cu o placere deosebita mai ales marginea grilajului. Ar trebui sa ne facem griji penru distanta dintre zabrele doar daca vom cumpara patuturi “no name”. Altfel exista un standard respectat de majoritatea firmelor serioase care impiedica montarea barelor verticale la o distanta mai mare de 60 mm, distanata calculata astfel incat sa se impiedice alunecarea copilului printre ele. In plus este bine sa fim atenti la toate colturile si imbinarile dintre partile laterale ale patutului.

Doua cuvinte trebuie sa ne guverneze alegerea: confort si siguranta.In Romania majoritatea patuturilor au dimensiuni standard de 140/70 cm sau 120/60 cm. O noua intrebare: mic sau mare?Daca ne gandim la o investitie rentabila recomand patutul care poate fi transformat in pat pentru copilul de pana la 7 ani, deci evident 140/70 cm.

Patutul din material textil poate fi o optiune ceva mai ieftina si potrivita pentru o perioada mai indelungata intrucat majoritatea pot fi transformate in tarcuri si folosite ca atare in primul an de viata. Unele dintre ele pot fi folosite si pentru voiaj de aceea daca decideti pentru un astfel de patut alegeti-l astfel incat sa intruneasca toate caracteristicile. Mai greu de curatat, mai usor de manipulat, marea lui problema mi se pare a fi nivelul superior care nu se poate sprijini pe o platforma solida ca a celor din lemn, ci atarna agatat de marginile laterale. Cu ceva timp in urma un mare dezavantaj il puteai gasi in imposibilitatea achizitionarii unui carusel care sa se poata monta pe acest tip de patut. Multe din firme insa produc din 2010 carusele pentru patuturile tip tarc.

patut

De ce atatea comentarii legate de patul sugarului?Pentru ca statisticile ne spun ca intr-un an mor 26 copii din cauza accidentelor legate de patut (statistica privind copii nascuti in S.U.A). Multi ? Putini? Cu siguranta nu vrem ca unul dintre acesti copii sa fie al nostru! Peste 4500 de copii necesita spitalizare pentru accidente legate de patut, iar dintre toate produsele comercializate destinate sugarilor este elementul care determina cea mai importanta cauza de deces. In fapt raportul patut nou achizitionat: nou nascut este de 4:1, ceea ce inseamna ca unul la patru sugari doarme intr-un patut second-hand. S-a demonstrat ca acest fapt creste riscul accidentelor prin uzura in sine a produsului. Asadar: – nu folositi niciun fel de agatatori, curele, sfori in jurul mai ales capului copilului (si aici ar putea fi incluse si aparatorile laterale).

– nu lasati sugarul singur in patut cu jucarii (de plus sau nu) in jur, paturici, cuverturi, iconite, etc.. toate acestea putand deveni cauza de sufocare

– intotdeauna asigurati-va ca grilajul ese ridicat la nivelul maxim si bine fixat in lacasul lui inainte de a lasa nesupravegheat copilul

– nu lasati copilul cu sticla de lapte in patut

– coborati nivelul saltelei indata ce copilul poate sta in fund singur

– imediat ce copilul se poate ridica in picioare asigurati-va ca nu exista nimic pe care sa se poata ridica sau nimic in jurul acestuia care sa poata fi gasit si eventual introdus in gura. Asadar spor la cumparaturi! Despre saltele data viitoare.

Leave a Reply

4 Comments on "Inainte de prima zi – Patutul"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Lara
Guest
Sunt clar pro patut de lemn. Asa cum spuneai e usor de intretinut, solid. Offf… acum realizez ca taman am ramas fara cel in care mi-au crescut plozii. Ce trece timpul… Daca insa sunteti plimbareti ca mine e un mare ajutor si patutul pliant. Pe care al meu copil l-a folosit in primele luni si in toate plimbarile pe unde l-am carat dupa noi, dormind bine si fara probleme in orice casa, dar in patul sau.Nu l-a agreat ca si tarc insa, asa ca dupa ce o vreme l-am tot tinut ca loc de depozitat jucarii, acum l-am strans si… Read more »
Irina C
Guest

Lara :)ce ai facut cu patul plozilor? Recunosc ca si statul in tarc al lui Andrei a fost extrem de efemer DAR util. Au fost nenumarate momente in care trebuia sa gatesc sau sa calc sau sa strang in casa si el statea in siguranta in tarc. Pana s-a decis sa-l escaladeze si atunci o perioada a fost depozit de jucarii, iar acum este….strans si nu e inca de vanzare.Poate nr 2 il va aprecia mai mult.

Si nu uita sa ma inviti la nunta, cand zgripturoaica cea rea ti-i va fura!Soacro!

Lara
Guest
Colegu' intreprinzator l-a scos la vanzare pe net :))) Si cand a venit o pereche sa il vada ea avea o burtica asa frumoasa ca pana la urma mai mult l-am facut cadou :))) Pai da al tau statea in siguranta in tarc, asa cum si Primul meu statea cuminte oriunde. Da cum zici ca o astepti pe Alice ti-o doresc frumoasa si delicata, sa nu ajungi sa aflii ca mine cu Second ce inseamna copil activ si incapatanat ca maica'sa si taica'su la un loc. Ohhh cand o fi de nunta ma astept sa gasesc in tine un mare… Read more »
Anonim
Guest
Anonim

Multumim pentru sfaturi. Recomanzi si protectia de panza care se pune in jurul patului de lemn pentru mai multa siguranta? Mihaela